Rekommenderade program


Project Playground - En galen dröm

Project Playground - En galen dröm

Avsnittsbeskrivning Project Playground - En galen dröm: Renée Nyberg reser till Kapstaden i Sydafrika och möter grundarna bakom organisationen Project Playground: Sofia Hellqvist och Frida Vesterberg. I kåkstaden Langa har de öppnat en verksamhet för att hjälpa de allra mest utsatta barnen. 
Sydafrika. Ett populärt turistmål och Afrikas rikaste land, men också ett land präglat av enorma motsättningar. I landets kåkstäder är fattigdom, missbruk och våld vardag. Här mördas 40 människor varje dag. Var fjortonde sekund våldtas en kvinna, och antalet HIV-smittade är högst i världen. Som en följd är fem miljoner barn föräldralösa. Att vara barn här är en ständig kamp. 
Sofia Hellqvist och Frida Vesterberg hade en dröm om att bygga upp en verksamhet för de utsatta barnen, en dröm som alla dömde ut som omöjlig och livsfarlig. Idag har de 25 anställda i kåkstaden Langa utanför Kapstaden och över 300 registrerade barn i verksamheten. I Project Playgrounds lokaler arbetar personalen med att ge barn och ungdomar en trygg plattform att utvecklas på genom olika program och aktiviteter som exempelvis dans, fotboll och läxläsning. Här får barnen en chans att bygga upp sin egen självbild, och man fångar även upp dem som fallit igenom samhällets skyddsnät.
– Det är fantastiskt att se hur de här barnen utvecklas mellan varje gång jag är nere och jobbar i Sydafrika. Jag är glad över att vi så konkret kan ge barn bättre möjligheter i livet genom en meningsfull och trygg fritid, säger Sofia Hellqvist.
Project Playground erbjuder även stöd för gängmedlemmar och de har också utvecklat programmet Play on Wheels för barn med funktionsnedsättning – en grupp som löper hög risk att isoleras. Ett av dessa barn är Yolanda, en gravt funktionsnedsatt flicka som lever med sin ensamstående mamma och sina två syskon. Fridas personliga engagemang har resulterat i att hon nu är gudmor till Yolanda och hennes syskon.
– Det är tack vare Yolanda som vi fick chansen att öppna Play on Wheels. Tanken är att ingenting är omöjligt. Barnen ska få leka, lära och känna precis som alla andra barn. Om det händer mamman något så vill jag ta ansvar för Yolanda och hennes syskon, säger Frida Vesterberg.
Det är genom ett mångårigt stöd från PostkodLotteriet som Project Playground har kunnat etablera sig, och på sikt även kommer att kunna öppna fler center.
Datum: 16 december, 2013 21:00
Längd: 49 minuter 42 sekunder

Avsnitt från Project Playground - En galen dröm

Säsong 1, Avsnitt 1: (Datum: 16 december, 2013 21:00, Längd: 49 minuter 42 sekunder) Renée Nyberg reser till Kapstaden i Sydafrika och möter grundarna bakom organisationen Project Playground: Sofia Hellqvist och Frida Vesterberg. I kåkstaden Langa har de öppnat en verksamhet för att hjälpa de allra mest utsatta barnen. Sydafrika. Ett populärt turistmål och Afrikas rikaste land, men också ett land präglat av enorma motsättningar. I landets kåkstäder är fattigdom, missbruk och våld vardag. Här mördas 40 människor varje dag. Var fjortonde sekund våldtas en kvinna, och antalet HIV-smittade är högst i världen. Som en följd är fem miljoner barn föräldralösa. Att vara barn här är en ständig kamp. Sofia Hellqvist och Frida Vesterberg hade en dröm om att bygga upp en verksamhet för de utsatta barnen, en dröm som alla dömde ut som omöjlig och livsfarlig. Idag har de 25 anställda i kåkstaden Langa utanför Kapstaden och över 300 registrerade barn i verksamheten. I Project Playgrounds lokaler arbetar personalen med att ge barn och ungdomar en trygg plattform att utvecklas på genom olika program och aktiviteter som exempelvis dans, fotboll och läxläsning. Här får barnen en chans att bygga upp sin egen självbild, och man fångar även upp dem som fallit igenom samhällets skyddsnät. – Det är fantastiskt att se hur de här barnen utvecklas mellan varje gång jag är nere och jobbar i Sydafrika. Jag är glad över att vi så konkret kan ge barn bättre möjligheter i livet genom en meningsfull och trygg fritid, säger Sofia Hellqvist. Project Playground erbjuder även stöd för gängmedlemmar och de har också utvecklat programmet Play on Wheels för barn med funktionsnedsättning – en grupp som löper hög risk att isoleras. Ett av dessa barn är Yolanda, en gravt funktionsnedsatt flicka som lever med sin ensamstående mamma och sina två syskon. Fridas personliga engagemang har resulterat i att hon nu är gudmor till Yolanda och hennes syskon. – Det är tack vare Yolanda som vi fick chansen att öppna Play on Wheels. Tanken är att ingenting är omöjligt. Barnen ska få leka, lära och känna precis som alla andra barn. Om det händer mamman något så vill jag ta ansvar för Yolanda och hennes syskon, säger Frida Vesterberg. Det är genom ett mångårigt stöd från PostkodLotteriet som Project Playground har kunnat etablera sig, och på sikt även kommer att kunna öppna fler center.