Rekommenderade program


Patrik möter

Patrik möter

Avsnittsbeskrivning Patrik möter: I säsongens sista Patrik möter åker vi till andra sidan Östersjön för att träffa tre av Finlands största olympier genom tiderna. Patrik utmanar hockeyhuliganen Esa Tikkanen och upplever språkförvirring hos längdåkarbjörnen Juha Mieto. Men det Patrik är mest orolig för är mötet med Matti Nykänen, vinteridrottens värste bad boy genom tiderna. 
Patrik Sjöberg åker till Helsingfors för att utmana Esa Tikkanen i bordshockey och får reda på varför Esa har utsetts till NHL:s mest hatade spelare genom tiderna.
Nästa stopp i Sjöbergs egen Finnkamp är skogarna i finska Kurikka. Här bor längdåkarlegendaren Juha Mieto, lika känd för sitt majestätiska skägg som för att ha varit den ständiga mästerskapstvåan efter ärkerivalen Wassberg. Hur känner Juha inför hundradelsförlusten i OS idag, och kommer hans 52:or i skor vara till fördel när han nu tävlar i vedhuggning mot en göteborgare?
Sjöbergs största utmaning denna gång är dock att övervinna sin egen rädsla. För det har blivit dags att möta den ökände backhopparen och dömde brottslingen Matti Nykänen.
För lika överlägsen som han var i backen, lika bråkig har han varit privat. Slagsmål, spritproblem och porrskandaler i en aldrig sinande ström. Ska Patrik våga utmana en man som påstås ha knivhuggit någon efter ett bråk om fingerkroksregler?
Datum: 30 januari, 2014 20:00
Längd: 43 minuter 8 sekunder

Avsnitt från Patrik möter

Säsong 2, Avsnitt 9: (Datum: 21 maj, 2013 21:00, Längd: 42 minuter 56 sekunder) Han är en av våra största fotbollsspelare i modern tid. VM-hjälte 1994 och tvåfaldig guldbollsvinnare. Patrik Sjöberg tar med sig Tomas Brolin till Parma där han upplevde sin storhetstid. Tomas berättar också om den svåra tiden i England och hur han blev behandlad av pressen och ledningen i Leeds. Dessutom ställer Sjöberg det före detta fotbollsproffset mot väggen: vad tycker Brolin egentligen om den kultförklarade videon med Dr Alban? I säsongsavslutningen av Patrik möter beger sig Sjöberg till italienska Parma med Tomas Brolin, en av svensk fotbolls stora. Det var under fotbolls-VM 1994 som han för alltid skrevs in som hjälte i de svenska sporthistorieböckerna, men det var under proffstiden i Parma som vägen till framgång började för Brolin – både som människa och fotbollsspelare. – I Parma hade jag min bästa tid som fotbollsspelare. Kanske inte i livet totalt, men jag växte ju upp här, säger Tomas Brolin. Men kort efter VM-succén 1994 så bröt Tomas foten och karriären vände neråt. Han värvades till engelska Leeds men hamnade snart i skamvrån hos såväl pressen som lagledningen. För Patrik Sjöberg berättar Tomas Brolin om sin syn på konflikten och hur det kändes att kallas för ”den sämsta värvningen i brittisk fotbolls historia”. Patrik utmanar även Brolin i både straffsparkar och poker. Och sist men inte minst – hur ser Brolin i efterhand på den kultförklarade musikvideon ”Alla vi” han gjorde med Dr Alban och Björn Borg? Avsnitt 9 av 9.
Säsong 2, Avsnitt 8: (Datum: 14 maj, 2013 21:00, Längd: 43 minuter 19 sekunder) Han är före detta världsrekordhållare och OS-vinnare. Men han är för alltid friidrottsvärldens mest utskällde fuskare. Patrik Sjöberg åker till Kanada för att träffa sprinterlegendaren Ben Johnson och prata om löpning, doping och barndomen på Jamaica där han föddes. Men det blir naturligtvis även utmaningar i både löpning, bänkpress och reaktionshastighet. Plus lite snack om tidigare liv i det forna Egypten. På 80-talet var Ben Johnson världens snabbaste man. OS-finalen i Seoul 1988 mot huvudkonkurrenten Carl Lewis var en klassiker på förhand, och blev än mer omsusad efter både Johnsons världsrekordtid och efterföljande dopingskandal. Så när Patrik Sjöberg åker till Toronto för att träffa friidrottens bad boy nummer ett så står dopingfrågorna högt på Patriks lista. Johnson har hittills alltid skyllt ifrån sig när dopingfrågorna kommit på tal. - Han är ju världens mest ökända friidrottare, säger Patrik Sjöberg. Ben Johnson berättar om tiden som privattränare i Libyen åt sonen till dåvarande diktatorn Kadaffi och hur det var att träna fotbollslegendaren Diego Maradona under hans vildaste partyperiod. Patrik utmanar dessutom Ben Johnson i bänkpress och testar Johnsons eget påstående om att ingen i världshistorien har lika snabba reflexer. Naturligtvis försöker Patrik Sjöberg även slå honom i löpning. Och sist men inte minst – stämmer det verkligen att Ben Johnson och Carl Lewis i ett tidigare liv levt tillsammans med faraoner i det forna Egypten? Avsnitt 8 av 9.
Säsong 2, Avsnitt 7: (Datum: 7 maj, 2013 21:00, Längd: 43 minuter 13 sekunder) Han är den enda i världshistorien som hoppat högre än Patrik Sjöberg. Nu har det blivit dags för Javier Sotomayor att än en gång visa vad han går för vid höjdhoppsribban. Patrik åker till Kuba för att utmana sin gamle kompis och ärkerival. Men att få Castroregimens favoritidrottare att öppna sitt hjärta om kokainet och dopingskandalerna visar sig vara lika svårt som att slå ”Soto” i höjdhopp. Efter ett kort uppehåll är nu Patrik möter tillbaka med tre extrainsatta avsnitt – och det börjar med mästarmötet med stort M. Patrik Sjöberg ska äntligen försöka ta revansch mot Javier Sotomayor, mannen som hoppat högst i världshistorien och den ende höjdhoppare som varit bättre än Patrik själv. Idag lever ”Soto” det goda livet hemma på Kuba dit Patrik åker för att gå husesyn i lyxvillan som Sotomayor fått av Castroregimen. Patrik försöker få Javier Sotomayor att för första gången tala ut om kokain- och dopingskandalerna som avslutade hans karriär. Sotomayor har alltid förnekat att han skulle ha tagit några som helst olämpliga substanser, och när skandalen briserade höll Fidel Castro personligen ett tal där han skyllde anklagelserna på CIA och maffian. Naturligtvis kan Patrik heller inte missa chansen att en gång för alla ta revansch på ”Soto” och utmanar honom genast på en duell i stående höjdhopp. Och även om det var länge sedan de båda ärkerivalerna möttes så vågar Patrik inte underskatta sin motståndare. – Jag är lite orolig för han säger att han kan hoppa 1,75. Det ingick inte i planen, jag hade hoppats att han skulle vara mer plufsig och out of shape, säger Patrik Sjöberg. Avsnitt 7 av 9.
Säsong 2, Avsnitt 6: (Datum: 16 april, 2013 22:00, Längd: 43 minuter 14 sekunder) Angelica Bengtsson är 19 år och redan svensk mästare och med det svenska rekordet i stavhopp. Patrik Sjöberg åker till Frankrike för att prata framtid, karriär och varför hon nyligen bytte ut sin pappa som tränare efter tio år. Dessutom blir det en av de svåraste utmaningarna hittills – stavhopp på längden. Supertalangen Angelica Bengtsson är vid 19 års ålder redan Sveriges bästa kvinnliga stavhoppare. Hon har ungdomsvärldsrekordet, blev årets nykomling på Idrottsgalan 2011 och har vunnit både ungdoms-SM och senior-SM. Idag har hon flyttat till Frankrike, och Patrik Sjöberg hälsar på för att prata karriär och framtid. Angelica berättar om sina drömmar och hur det gick till när hon bytte ut sin pappa som tränare efter tio år. Patrik Sjöberg, som den självutnämnde tuffing han är, tycker att Angelica är lite för mesig och tar på sig rollen som tuffhetscoach. På schemat står ämnen som ”psykningar”, ”lär dig ta betalt” samt ”medieträning är strunt”. Traditionsenligt så utmanar Patrik Angelica på hennes egen hemmaplan. Grenen är gammaldags stavhopp på längden. Den alltid lika kaxige Patrik är för en gångs skull inte 400 procent säker på att vinna. Inte nog med att Angelica är yngre och fräschare – hon har ju faktiskt hoppat nästan dubbelt så högt som Patrik. Men utmaningen slutar både sämre och smärtsammare för Patrik än vad någon hade hoppats på… Avsnitt 6 av 6.
Säsong 2, Avsnitt 6: (Datum: 16 april, 2013 22:00, Längd: 43 minuter 13 sekunder) Angelica Bengtsson är 19 år och redan svensk mästare och med det svenska rekordet i stavhopp. Patrik Sjöberg åker till Frankrike för att prata framtid, karriär och varför hon nyligen bytte ut sin pappa som tränare efter tio år. Dessutom blir det en av de svåraste utmaningarna hittills – stavhopp på längden. Supertalangen Angelica Bengtsson är vid 19 års ålder redan Sveriges bästa kvinnliga stavhoppare. Hon har ungdomsvärldsrekordet, blev årets nykomling på Idrottsgalan 2011 och har vunnit både ungdoms-SM och senior-SM. Idag har hon flyttat till Frankrike, och Patrik Sjöberg hälsar på för att prata karriär och framtid. Angelica berättar om sina drömmar och hur det gick till när hon bytte ut sin pappa som tränare efter tio år. Patrik Sjöberg, som den självutnämnde tuffing han är, tycker att Angelica är lite för mesig och tar på sig rollen som tuffhetscoach. På schemat står ämnen som ”psykningar”, ”lär dig ta betalt” samt ”medieträning är strunt”. Traditionsenligt så utmanar Patrik Angelica på hennes egen hemmaplan. Grenen är gammaldags stavhopp på längden. Den alltid lika kaxige Patrik är för en gångs skull inte 400 procent säker på att vinna. Inte nog med att Angelica är yngre och fräschare – hon har ju faktiskt hoppat nästan dubbelt så högt som Patrik. Men utmaningen slutar både sämre och smärtsammare för Patrik än vad någon hade hoppats på… Avsnitt 6 av 6.
Säsong 2, Avsnitt 4: (Datum: 2 april, 2013 21:30, Längd: 43 minuter 1 sekund ) Han är inte bara längre än Patrik Sjöberg, han är även Sveriges bästa basketspelare genom tiderna. När Patrik möter Sveriges första NBA-proffs Jonas Jerebko finns det mycket att se upp till. Jonas visar nya hemstaden Detroit och berättar om fansen, hemlängtan och vägen tillbaka från skadan under första säsongen som proffs. När Patrik utmanar Jonas på basket känns utgången given – för alla utom vår egen höjdhoppslegendar. 106 kg tung och 208 cm lång är Jonas Jerebko en av nyckelspelarna i det amerikanska topplaget Detroit Pistons. Men lika stor som han är i Detroit, lika okänd är han i Sverige. För Patrik Sjöberg var det självklart att ta chansen att möta 25-åringen från Kinna. – Jerebko är en av de största vi har i Sverige och han får för lite cred, säger Patrik. För stor är han. Varje gång han gör poäng på hemmaplan i Detroit så delas det ut vikingahjälmar till publiken. Han är miljonär, garaget är fullt av lyxbilar och i det nya huset finns till och med en basketplan i källaren. Jonas tar med Patrik till golfbanan där han kopplar av, berättar om farorna med kvinnor som ser basketproffsen som troféer och sin hemlängtan till Sverige. Naturligtvis ska Patrik Sjöberg utmana Jonas i hans egen sport. Och det är mycket som står på spel. De spelar klassisk grisboll framför korgen, och den som först blir gris måste krypa omkring i baskethallen. På alla fyra. Grymtande. Det avskräcker naturligtvis inte den alltid lika kaxige Patrik Sjöberg. Han har ju faktiskt spelat lite basket i sin ungdom. – Bara för att du har ett stort hus så innebär inte det att du är bättre än jag, säger Patrik Sjöberg.
Säsong 2, Avsnitt 3: (Datum: 26 mars, 2013 22:30, Längd: 30 minuter 22 sekunder) Patrik Sjöberg drar till Rio de Janeiro för att träffa Romário, en av fotbollshistoriens största stjärnor med över tusen mål på meritlistan. Men den kortväxte fotbollsgiganten är inte bara känd för sitt målsinne. Han är lika ökänd för sitt ego och lynniga humör, och att få Romário att öppna upp sig visar sig ännu svårare än att finta bort honom på fotbollsplanen. I veckans avsnitt beger sig Patrik Sjöberg till Brasilien för att träffa den legendariske brasilianske anfallaren och målskytten Romario. Han blev framröstad till världens bästa spelare efter VM 1994 och är en av tre spelare i fotbollshistorien som har gjort 1000 mål under karriären. Bara tanken på att få utmana Romario gör Patrik Sjöberg lyrisk. - Det här kommer bli jävligt stort, förmodligen en av mina största dagar någonsin, säger Patrik. Med Patriks hjälp lär vi oss mer om kvinnokarlen, sexbarnspappan och jätteegot under fotbollströjan. Men Romario, som idag sadlat om till politiker, är lika strulig som han har målsinne. Trots succén så fick han inte spela fler VM efter -94på grund av ”brist på disciplin”. Han är känd för att resa sig och gå när han tröttnar på sitt sällskap, och redan när Patrik Sjöberg anländer till Rio så börjar Romario och hans assistent att krångla. Att få den lynnige fotbollslegendaren att både sitta still och svara på frågor visar sig vara Patriks största utmaning hittills… Avsnitt 3 av 6.
Säsong 2, Avsnitt 2: (Datum: 19 mars, 2013 21:30, Längd: 42 minuter 52 sekunder) Patrik Sjöberg följer med världens bästa kvinnliga fotbollstränare Pia Sundhage till hemstaden Ulricehamn där hon lärde sig spela fotboll. Pia berättar om framgångarna, sorgen efter mammans bortgång och hur det kändes att bli misstagen för en kille i skolan. Patrik utmanar även Pia i en tränarduell. Pia satsar på lagandan, Patrik satsar på kaos och hat. Hon debuterade i landslaget redan som 15-åring och har som fotbollsspelare tagit EM-guld, VM-brons och fyra SM-guld. Som tränare har hon coachat Kinas landslag och lett det amerikanska landslaget till ett OS-guld och ett VM-silver. I andra avsnittet av Patrik möter kommer vi närmare kvinnan som ska leda Sverige till ett EM-guld på hemmaplan i sommar: Pia Sundhage, Sveriges mest meriterade kvinnliga fotbollsspelare genom tiderna. Vi följer med till Ulricehamn där Pia växte upp och började spela under pseudonymen ”Pelle” i det lokala pojklaget eftersom det inte fanns något lag för tjejer. Pia berättar om sorgen när hennes mamma gick bort och varför hon tackat nej till att hyllas av både George W Bush och Barack Obama. Pia visar Patrik det gamla stationshuset där hon spelade fotboll på vinden och även skolan där Pia en gång blev misstagen för att vara kille. - Det klart att det var otäckt och det var en händelse som egentligen var ganska traumatisk, säger Pia. Patrik har fått för sig att det är väldigt lätt att träna ett fotbollslag och utmanar därför Pia Sundhage på en tränarduell. De ska coacha varsitt flicklag, och den tränare vars lag som vinner avgår med segern. Pia satsar som alltid på sång, lagarbete och 4-4-2. Patriks strategi baseras på individualism, hat och den något oortodoxa uppställningen 0-0-12. - För att vinna måste man hata, det är det viktigaste. Jag kan även tänka mig att fuska för att vinna, säger Patrik. Avsnitt 2 av 6.
Säsong 2, Avsnitt 1: (Datum: 12 mars, 2013 21:30, Längd: 43 minuter 1 sekund ) Nu ger sig Patrik Sjöberg återigen ut för att på sitt oefterhärmliga vis intervjua och utmana några av Sveriges och världens främsta idrottsstjärnor. Vi besöker Sveriges första NBA-proffs Jonas Jerebko, hälsar på fotbollslegendaren Romario i Brasilien, coachar fotbollslag med Pia Sundhage och mycket mer. I premiäravsnittet av Patrik möter följer vi med Börje Salming till Toronto där hans legendstatus skapades men hans äktenskap kraschade. Vi får även veta vem av de båda hårdingarna som tål smärta bäst. I höstas såg vi Patrik Sjöberg krascha en bil med Kajsa Bergqvist, följa med EM-hjälten Stefan Schwarz till hans barndoms Malmö och provocera fram förre NHL-proffset Nicklas Lidströms inre Hulk. Nu är det dags igen. Som alltid när Patrik Sjöberg är inblandad så bjuds vi på dryg humor och tuffa utmaningar, men även öppenhjärtiga samtal. Först ut är Börje Salming, hockeysuperstjärnan som av Internationella Ishockeyförbundet togs ut till den bästa hockeyfemman under hela 1900-talet. Patrik går husesyn hos Börje i Waxholm och tar honom sedan med till Toronto där hans tröja med nummer 21 för alltid hänger i taket på Maple Leafs hemmaarena. Börje passar även på att kyssa Stanley Cup-bucklan, en av få stora hockeyögonblick han inte hunnit uppleva. Men det var inte bara stolthet och idrott som präglade Salmings tid i Kanada. För Patrik Sjöberg berättar han om vad som hände när hans dåvarande äktenskap gick i kras och hur det påverkade hans barn, en upplevelse som Börje beskriver som hårdare än några slag han någonsin fått i en hockeyrink. Eftersom Patrik Sjöberg är 199 cm rent självförtroende så ska det givetvis tävlas i Börjes paradgrenar. Att slå Salming i landhockey är knappast en baggis. Men att tåla mer smärta än en av NHLs mest ärrade veteraner? Avsnitt 1 av 6.