Rekommenderade program


Min stora lata familj

Min stora lata familj

Avsnittsbeskrivning Min stora lata familj: Familjen Hedjerson hinner aldrig laga mat och har proppat frysen full av färdigrätter. I skafferiet finns ett aldrig sinande lager av chipspåsar. Mamma Jacqueline har haft ett gymkort i flera år, men tränar inte. Att familjen behöver hjälp med att ändra livsstil står klart. Äldste sonen Douglas, 14 år, lider av högt blodtryck efter för mycket stillasittande framför datorn.
– Jag är jättelat, det kan jag erkänna, säger han.
Douglas har usel kondition och vill gå ner under 100 kg för att få ork att springa. Hans lillebror Nicholas drömmer om magrutor. Mamma Jacqueline har ont i knäna och har tappat orken. Pappa Christers skjortor sitter spänt över magen. Alla riskerar de att utveckla sjukdomar senare i livet om de inte ändrar sin livsstil. Våra experter Martin Lidberg och Camilla Rova försöker hjälpa familjen och framför allt ge barnen de bästa förutsättningarna för att må bra och vara hälsosamma och friska. Efter tre månader gör Sofia Rågenklint ett återbesök.
– Jag hoppas verkligen att vi fortsätter hålla kosten och träningen och allting. För man mår så fruktansvärt bra av det, säger Douglas.
Avsnitt 2 av 8.
Datum: 20 juni, 2013 20:00
Längd: 43 minuter 4 sekunder

Avsnitt från Min stora lata familj

Säsong 1, Avsnitt 4: (Datum: 4 juli, 2013 20:00, Längd: 42 minuter 51 sekunder) Mamma Camilla har tidigare varit aktiv och sysslat med olika sporter, men lider nu av övervikt. – Jag mår skitdåligt. Jag orkar ingenting, säger hon mellan tårarna. Yngsta barnen Rasmus 13 år, och Linus 12 år, vill gå upp i vikt, röra sig och äta bättre: – Jag blir besviken när de kommer hem och lägger fram en pizza på bordet. Kan vi inte bara skala lite potatis och göra fisk eller någonting? säger Linus. – När man blir stor vill man ju inte sitta i en soffa och äta pizza hela tiden. Det vill inte jag i alla fall, fortsätter han. När kostrådgivare Camilla Rova tittar närmare i familjens kök blir det uppenbart vad som är en stor del av problemet. Kylskåp och skafferi bjuder på grädde i mängder, mättade fetter och kolhydrater. Maten behöver anpassas efter mamma Camillas och pappa Johans behov att tappa några kilon och barnens behov av mer energi för att växa. Kostrådgivare Camilla visar familjen några mer hälsosamma alternativ i köket och ger dem en kostplan att följa. – De äter under all kritik. Det är mycket chips, och grädde i allt. De rör sig ingenting, säger träningscoach Martin Lidberg. Martin testar familjens kondition på den obligatoriska hinderbanan och det blir med katastrofala resultat. Martin lägger upp ett träningsprogram som innefattar styrketräning för att barnen ska kunna bygga upp ett starkt skelett. Dessutom blir det ett besök till idrottshallen för ett tufft första pass badminton för hela familjen. Nu gäller det att de sköter träningen och får in den som en naturlig del i vardagen. När Sofia Rågenklint gör ett återbesök tre månader senare är familjen betydligt gladare, mer aktiv och hälsosam. Avsnitt 4 av 8.
Säsong 1, Avsnitt 1: (Datum: 13 juni, 2013 20:00, Längd: 42 minuter 54 sekunder) Kakor, chips, läsk, pizza och öl. Orkeslöshet och inaktivitet. I Min stora lata familj träffar Sofia Rågenklint familjer som vill ha professionell hjälp med att ändra livsstil och må bättre. Träningscoachen Martin Lidberg och kostrådgivaren Camilla Rova tar sig an familjerna och hjälper dem till en sund och långsiktig förändring. Under tre månader följer vi familjernas med- och motgångar. – Jag vill att mina kids ska vara sunda och må bra, säger tvåbarnsmamman Jessica Darbom i premiäravsnittet. En osund livsstil drabbar ofta hela familjen. I Min stora lata familj är det dags för dramatiska förändringar. Familjen Darbom vill ha hjälp av TV3s team att bryta sina dåliga vanor. Fredagsmys har blivit ”fem dagar i veckan-mys” och familjen skyller på ren lathet. Mamma Jessica är känsloätare och plågas av dåligt samvete över att ha fört över sitt beteende på barnen: Saga 13 år och Maja 10 år. Ur skafferiet rensar kostrådgivaren Camilla Rova ut stora mängder chips, läsk, kakor, öl och färdigmat. Familjen ska hitta tillbaka till god hälsa bland annat genom naturliga råvaror och tallriksmodellen. Träningscoachen Martin Lidberg sätter ihop ett träningsprogram som ska få fart på familjen och väcka träningsglädje: promenader, simning, löpning, basket, ridning och cykling. När programledare Sofia Rågenklint gör ett återbesök efter tre månader är det en betydligt hälsosammare och mer harmonisk familj som träder fram. Och pappa Anders har ett nytt mål: – Jag siktar på Marathon nästa år. Inget snack om saken. Avsnitt 1 av 8.