Rekommenderade program


Kjelles Smakresa

Kjelles Smakresa

Avsnittsbeskrivning Kjelles Smakresa: Det är snart etthundra år sedan Evert Taube härjade runt på den argentinska pampasslätten. Nu går Kjelle Bergqvist i den kände viskonstnärens fotspår och besöker gården där Evert och Carmencita träffades. 
"Samborombon, en liten by förutan gata" är textraden vi alla säkert hört. Gården där Evert Taube tillbringade en tid på i början av 1910-talet finns fortfarande kvar på pampasslätten och är idag en svensk turistattraktion. Efter att ha tillbringat ett par dagar med äkta gauchos, alltså argentinska cowboys, åker Kjelle dit. Mycket riktigt möts han inte bara av en bevarad argentinsk gård, som ser ut som på Everts tid. Han möts även av en hel buss svenska turister som också letar efter hemligheten bakom Everts musik. 
Nu är ju inte Kjelle den som låter sådant hindra honom. Han drar istället snabbt fördel av situationen och lägger näsan i blöt. Till slut hittar han både barnsängen där Carmencita lade sitt barn och får hela gruppen att stämma upp i sång – som låter ”samboronbon” hela vägen till Sverige. 
Om Kjelles smakresa: 
Den här säsongen reser Kjell Bergqvist runt i Sydamerika och testar lokala delikatesser. Kjelle själv kan inte laga mat och vill egentligen inte alls laga mat. Han vill äta. Men han gör ändå så gott han kan för att hjälpa till, även om det oftast slutar med att han måste ta en paus i solstolen.
Avsnitt 8 av 8.
Datum: 21 oktober, 2013 22:00
Längd: 40 minuter 4 sekunder

Avsnitt från Kjelles Smakresa

Säsong 2, Avsnitt 7: (Datum: 14 oktober, 2013 22:00, Längd: 41 minuter 37 sekunder) Kjelle är nu framme i ett riktigt paradis. Men det finns annat att uppleva på Mayarivieran än bara vita stränder och klarblått vatten. Bland annat hur pelikaner och andra fåglar lämnar sin avföring lite här och där. Det senare tvingas Kjelle genomlida när han måste vada genom en naturskyddad strand så full av fågelbajs att man får hålla uppe byxbenen. Holboxsjön på Mayarivieran i Mexico har blivit ett riktigt turistparadis och det är inte svårt att förstå varför. Stränderna är vita och vattnet blått, samtidigt som det finns kanonfiske och ett rikt fågelliv i området. Under en fisketur bestämmer sig Kjelle för att ta sig iland på en avlägsen strand som är naturskyddad. Hans guide Gaby har nämligen tillstånd och är naturskyddsvakt i området. Men det blir inte riktigt som de tänkt sig då stranden blivit belägrad av pelikaner, som bokstavligt talat skitat ned densamma. Skamsna och med skrattet i halsen tvingas Kjelle och Gaby vada igenom en strand så full av bajs att byxbenen är i fara. Efter ett litet skitäventyr måste man såklart äta och dricka. Nu slumpar det sig så väl att Kjelle har en gammal kompis i området vid namn Ted. Han och hans fru driver också en liten restaurang i området. En liten Mescalla-provning ska nog bota lite bajsspår på benen tänker Kjell och sätter segel mot fastlandet. Om Kjelles smakresa: Den här säsongen reser Kjell Bergqvist runt i Sydamerika och testar lokala delikatesser. Kjelle själv kan inte laga mat och vill egentligen inte alls laga mat. Han vill äta. Men han gör ändå så gott han kan för att hjälpa till, även om det oftast slutar med att han måste ta en paus i solstolen. Avsnitt 7 av 8.
Säsong 2, Avsnitt 6: (Datum: 7 oktober, 2013 22:00, Längd: 41 minuter 15 sekunder) Smakresan är framme i Mexico city och nu längtar Kjell Bergqvist efter tacos och kall öl. Istället serveras han en höna som doppats i choklad. – En total katastrof. Vi ska vara glada att det var tacon som kom till Sverige och inte det här, säger han. Mexico city är staden där tacos finns i varje gathörn och där den lokala varianten av brottning, med roliga masker på huvudet, är superstort. Men det är också en av världens mest kriminella städer, så Kjelle tvingas under hela resan färdas med säkerhetsvakter runt sig. Fattigdomen och arbetslösheten i Mexico city har skapat en stad där man inte bör vistas utanför de stora turiststråken efter mörkrets inbrott. Men Bergqvist vägrar låta sig nedslås av det här, inget ska stoppa honom från att upptäcka hemligheten bakom Mexicos älskade mat. För väl i Mexico city ska det såklart ätas tacos. Den bästa tacon finns på gatan och här är det inte någon billig köttfärs som är basen, vi snackar om stora köttstycken som man strimlar direkt ned i tacoskalet. Och det är starkt. Mycket starkt. Döm därför om Kjelles förvåning när han tvingas inleda matresan med att tvinga i sig en höna som först doppats i choklad. Tydligen är det här också Mexicos nationalrätt? Tur att det går att smita ut till gathörnen och skölja ned det hela med en kall Corona och en street-taco. Om Kjelles smakresa: Den här säsongen reser Kjell Bergqvist runt i Sydamerika och testar lokala delikatesser. Kjelle själv kan inte laga mat och vill egentligen inte alls laga mat. Han vill äta. Men han gör ändå så gott han kan för att hjälpa till, även om det oftast slutar med att han måste ta en paus i solstolen. Avsnitt 6 av 8.
Säsong 2, Avsnitt 5: (Datum: 30 september, 2013 22:00, Längd: 41 minuter 39 sekunder) När smakresan anländer till den svårtillgängliga ön Taquil i Peru behöver Kjell Bergqvist ta sig upp för ett mindre berg. Den här stigen vore kanske ingen sak i vanliga fall, men nu ska vandringen ske på över 4000 meters höjd. En utmattad Kjelle tvingas ta till syrgas när de äntligen kommit fram. I veckans avsnitt styr Kjell Bergqvist ut på den berömda Titicacasjön i Peru för ett besök på ön Taquil. För att ta sig till sin gästsäng, hemma hos en lokal familj, behöver han dock först bestiga en tuff bergsstig på 4000 meters höjd. Efter mycket svett, stön och en stickande sol i ansiktet besegras till sist Taquilberget. Nu är dock Kjell så pass utmattad att guiden tvingas hämta syrgas på tub åt honom. Det gäller att snabbt återfå andan för att kunna börja njuta av öns minst sagt speciella livsvillkor. På Taquil har man nämligen ingen el, tv eller internet. På Taquil har man också sina egna lagar. Här är även handarbeten som att sticka och virka i det närmaste religion. Men det är inte för alla att sticka på Taquil och kvinnor gör sig icke besvär. Bara männen får sticka enligt gamla traditioner. Om Kjelles smakresa: Den här säsongen reser Kjell Bergqvist runt i Sydamerika och testar lokala delikatesser. Kjelle själv kan inte laga mat och vill egentligen inte alls laga mat. Han vill äta. Men han gör ändå så gott han kan för att hjälpa till, även om det oftast slutar med att han måste ta en paus i solstolen. Avsnitt 5 av 8.
Säsong 2, Avsnitt 4: (Datum: 23 september, 2013 22:00, Längd: 41 minuter 20 sekunder) I inkabyn Cusco i Peru har det bott människor sedan 1400-talet. När Kjelle kommer på besök bjuds han på deras allra finaste dryck. En öl som enligt legenden framställs genom att byborna tuggar majskärnor som de sen spottar ut i ett kärl. Kjelle har kommit fram till Peru och den lilla bergsbyn Cusco belägen 3500 meter ovan havet. Här hittar han snabbt en familj som både bjuder in honom till sitt eget hem och middagsbord. I Cusco är allt dock inte som hemma i Sverige, här har man nämligen sina marsvin både som husdjur och som maträtt. Kjelle vågar dock inte neka deras middagsbjudning och tar mod till sig innan han smakar på den lokala delikatessen. Det är tur att han har den lika exotiska Chichaölen att skölja ned maträtterna med. Öl gillar han ju och den här smakar rätt gott. Åtminstone tills Kjelle inser att den framställs genom att man tuggar majskärnor som man sen spottar ned i ett kärl med vatten. Genom saliven bryts sedan sockret ned och hela härligheten börjar jäsa. Det här är med andra ord ingen plats för den äckelmagade besökaren. Om Kjelles smakresa: Den här säsongen reser Kjell Bergqvist runt i Sydamerika och testar lokala delikatesser. Kjelle själv kan inte laga mat och vill egentligen inte alls laga mat. Han vill äta. Men han gör ändå så gott han kan för att hjälpa till, även om det oftast slutar med att han måste ta en paus i solstolen. Avsnitt 4 av 8.
Säsong 2, Avsnitt 1: (Datum: 2 september, 2013 22:00, Längd: 41 minuter 40 sekunder) För säkerhets skull har Kjell Berqvist med sig en polis som skydd när han rör sig på Rios bakgator. Men när det är dags att besöka en av stans mest ökända favelas tvingas han lämna polisen utanför. – Min guide sa att det är säkrare att gå in utan polis, säger Kjell Berqvist. Det är karneval i Rio och gatorna fylls av 250 000 sambadansande människor. Så vad passar bättre än att Kjell själv svidar om till kort kjol och rosa topp för att passa in? Varenda bajamaja i Rio är dock proppfull under karnevalen – vilket innebär att öldrickande Riobor tvingas uträtta sina behov på gatan när partyölen börjar trycka på. – Det luktar piss och gammal öl här. Den lukten känner man igen från sin ungdom, säger Kjell Bergqvist. Efter karnevalen åker vår huvudperson till en av stans mest ökända kåkstäder, favelas, för att uppleva en riktig brasiliansk grillfest. Kjelle är personligt inbjuden av sin guide, en gammal svensk-brasilianare som själv bor i favelan. Han ger Kjelle rådet att lämna säkerhetsvakten utanför. Inne i favelan blir det snabbt liv i luckan när ett gäng lokala slackers bjuder upp till samba och grillade, stoppade korvar. Och en och annan kall öl förstås. Om Kjelles smakresa: Den här säsongen reser Kjell Bergqvist runt i Sydamerika och testar lokala delikatesser. Kjelle själv kan inte laga mat och vill egentligen inte alls laga mat. Han vill äta. Men han gör ändå så gott han kan för att hjälpa till, även om det oftast slutar med att han måste ta en paus i solstolen. Avsnitt 1 av 8.