Rekommenderade program


Ink Master Sverige

Ink Master Sverige

Avsnittsbeskrivning Ink Master Sverige: Tolv vågade livet. Eller åtminstone tatuerarhedern. En efter en har fallit, och i kvällens final står endast de starkaste kvar. Ozzie. Malin. Jacob. I stundens allvar sammanfattar Jacob vad alla känner genom att citera Alice Cooper:
- Nu är det ”No more Mr Nice Guy”.
Stressgaddningar, omöjliga kunder och stenhårda domare. För varje vecka har kraven på deltagarna blivit tuffare och tuffare, och i tur och ordning har de knockats ut i den stenhårda konkurrensen. Finalen avgörs i två långa sittningar, och juryns enda krav är att den första gaddningen måste innehålla en dödskalle. Med andra ord – i finalen går det inte att gömma sig bakom uppdraget. Den som vill vinna Ink Master Sverige måste lägga hela sin talang, all sitt kunnande och hela sitt hjärta i tatueringarna.
För det är nu det avgörs. Efter nio veckor av blod, svett och nålar har tolv blivit tre. Ozzie, Malin och Jacob. De har alla tre hyllats, de har alla hängt löst. En satsar allt på ett kort och ritar hela finalverket på frihand. En annan sitter uppe hela natten för att skapa en perfekt mall. Nerverna ligger utanpå huden och ingen sitter säkert.
- Hemgången känns jävligt nära nu, suckar en av deltagarna.
Avsnitt 10 av 10.
Datum: 12 december, 2012 22:00
Längd: 43 minuter 47 sekunder

Avsnitt från Ink Master Sverige

Säsong 1, Avsnitt 9: (Datum: 5 december, 2012 22:00, Längd: 44 minuter 2 sekunder) Ett rum fullt med krävande kunder. Bara tre timmar i båset. Fyra deltagare som tävlar om vem som hinner gadda flest. I flashuppdraget finns ingen plats för tvekan. I den efterföljande elimineringen krävs all skicklighet och kreativitet som deltagarna kan uppbåda. Nerverna ligger utanpå och alla hänger löst när de sista fyra tatuerarna kämpar om finalplatserna i Ink Master Sverige. Tatuering är en konstform men också en affärsverksamhet. I kvällens flashuppdrag har deltagarna tre timmar på sig. Flest färdiga gaddar vinner, men den som tror att kvantitet går före kvalitet misstar sig. Deltagarna stressar som aldrig förr och när vinnaren av uppdraget ska utses så är juryns dom hård. - Det var linjer som såg ut som ”hej kom och hjälp mig”, säger juryns ordförande Jens Bergström. I den sista elimineringen före finalen är det New School som gäller, en abstrakt och färgstark genre inspirerad av hip hop och graffiti där teknik- och kreativitetskraven är skyhöga. Gästdomare är genrens okrönte svenske mästare Håkan Åkerman, och deltagarna är påtagligt skärrade. Minsta misstag kan innebära en förlorad finalplats, och konkurrensen är stenhård. - Det är bäst man skärper till sig, finalkavajen är fan redan införskaffad, säger Jacob. En av deltagarna bestämmer sig för att placera sin tatuering över stora ärr på kundens arm, något som gör jobbet minst dubbelt så svårt. Juryn med Jens Bergström i spetsen är minst sagt förvånad över tilltaget. - Varför i hela helvete valde du att hjälpa henne med det här med ärren i det här steget av tävlingen? Avsnitt 9 av 10.
Säsong 1, Avsnitt 8: (Datum: 28 november, 2012 22:00, Längd: 44 minuter 2 sekunder) Finalen närmar sig och deltagarna står inför sin tuffaste utmaning hittills. Kvällens uppdrag är att göra något av det svåraste en tatuerare ställs inför – porträtt. Extremt höga tekniska krav, och ännu högre på bildlikhet. Samtliga deltagare blir skärrade inför uppdraget, och för en av dem är det första gången. – Jag känner mig rätt sänkt just nu, suckar den oroliga debutanten. I förra veckan hamnade Kari och Ozzie i botten, men efter juryns dom var det Kari som tvingades packa ihop nålarna och lämna kampen om titeln som Sveriges första Ink Master. När bara fem deltagare återstår så hårdnar kampen. I flashuppdraget rankas deltagarna av kunderna utifrån sin portfolio, och det blir till slut Emilia som får välja kund först. Och att vinna flashuppdraget visar sig vara viktigare än någonsin. Temat för veckans eliminering är porträtt, något av det svåraste du kan göra som tatuerare. Hudtoner. Ögon. Kontraster. Porträttlikhet. Ingenting får gå fel. En enda millimeter kan vara skillnaden mellan att kunden gråter av lycka, och att kunden bara bryter ihop. Att dessutom göra detta under tidspress får deltagarna att bli väldigt, väldigt skakis. En av dem har inte ens gjort ett porträtt förut. - Man befinner mig i ett chocktillstånd just nu, säger en av de nervösa tatuerarna. Men när fem tävlande ska bli fyra så kan inte konkurrensen bli för hård. I alla fall inte enligt juryns ordförande Jens Bergström. - Det är hårda bud i Mellerud just nu, och jag är jävligt nöjd med att de är lite halvskärrade, säger Jens. Avsnitt 8 av 10.
Säsong 1, Avsnitt 7: (Datum: 21 november, 2012 22:00, Längd: 43 minuter 58 sekunder) Veckans flashuppdrag ställer deltagarna inför den värsta sortens kund – den osäkra. Veliga. Och mycket står på spel – en i det vinnande laget blir immun mot utröstning. Elimineringsuppdraget är att göra pinuppor, och även nu är kunderna inte de lättaste att jobba med. En vill ha en jättetjej över revbenen. En annan är mer intresserad av att visa upp sin ändalykt inför kameran. Ink Master Sverige – vem har sagt att det ska vara lätt att vara bäst? Inget är värre än en kund som inte vet vad den vill. I denna veckas flashuppdrag delas de sex kvarvarande tatuerarna in i två lag. Kunderna är av den jobbigare sorten. Någon är toknervös. En annan vill ha en helt orimligt stor tatuering. En tredje kan inte göra sig förstådd över huvud taget. Pressen blir inte mindre av att det förlorande laget tvingas dela ut immunitet till en ur vinnarlaget, och en av deltagarna lackar ur helt när en av konkurrenterna tilldelas vinsten. Elimineringsuppdraget är att ge kunden en perfekt pinuppa. Men vissa kunder är svårare än andra. I ett av tatuerarbåsen hittar vi en kund med en väldigt sund kroppsuppfattning. Hen verkar mer intresserad av att visa upp sin rumpa för kameran och världen än av att pinuppan ska bli bra. Som av en slump hänger studioassistenten Brian ovanligt mycket i sagda bås. En av deltagarna hamnar i klistret när kunden envisas med att vilja ha en väldigt stor pinuppa, och dessutom över revbenen. En av tatuerarna har gjort en pinuppa som inte poserar på det sätt pinuppor traditionellt gör, och juryns dom blir hård. - Han har missat det totalt, säger Heidi Hay. När tiden runnit ut så är stämningen kärv bland deltagarna. Det som från början var alla mot alla blir allt mer fem mot en. Avsnitt 7 av 10.
Säsong 1, Avsnitt 6: (Datum: 14 november, 2012 22:00) Knark. Fattigdom. Död och ensamhet. Det blir tunga känslor och mycket tårar när deltagarna ska måla en bild av sina barndomsminnen. Veckans elimineringsuppdrag är att göra motiv i japansk stil, ett formspråk med hårda regler och anor från 1600-talet. Trots det väljer två av deltagarna att strunta i juryns råd. Men halvvägs igenom tävlingen så förväntar sig juryn bättre än så: - Jag blir ledsen, säger Heidi Hay. I veckans flashuppdrag skeppas våra sju kvarvarande tatuerare ut till en idyllisk skärgårdsö. Uppdraget är att måla en tavla som representerar ett personligt starkt minne, men resultaten är långt ifrån idylliska. På deltagarnas dukar tonar cancer, fattigdom och droger fram och juryns ögon tåras. - Jag var jävligt arg, avundsjuk och det kändes som att jag var på väg åt helvete, berättar Ozzie. Väl tillbaka i Ink Master Sverige-studion möts deltagarna av en överraskning. Emilia har smugit dit tidigare för att hänga upp sina egna tavlor i de andra deltagarnas bås. Frågan är bara om alla upplever det lika inspirerande som hon själv gör… Veckans elimineringsuppdrag visar sig vara det tuffaste hittills. Temat är att tatuera japanskt, en stil som har utvecklats sedan 1600-talet och har hårda regler och teknikkrav. Juryn poängterar hårdare än någonsin hur viktigt det är att göra sin hemläxa. Men två av deltagarna verkar inte ha tagit varningarna på allvar och får mycket riktigt stå till svars när en ska skickas hem. - Jag tycker att det är jättetråkigt att följa regelboken, jag kan ju inte det. Jag kan ju inte ens följa ett recept, förklarar en av regelbrytarna. - Jag kan tycka att det är respektlöst att bara skita i vad tävlingen handlar om, säger juryns ordförande Jens Bergström. Avsnitt 6 av 10.
Säsong 1, Avsnitt 5: (Datum: 7 november, 2012 22:00) Att tatuera är en sak. Att måla bilar är en helt annan. Men det är inte lättare, det får våra åtta deltagare erfara i kvällens flashuppdrag. I elimineringen är det gråskalor som gäller, och att gadda utan färg kräver perfekt teknik. Den som tvingas skapa en vildvittra utan ordentligt underlag ligger risigt till, särskilt som juryn förstärkts med legendariske tatuerarveteranen Doc Forest. Efter att Nis Staack skickades hem till Malmö förra veckan så är nu åtta kvar i tävlingen. Och i kvällens flashuppdrag är alla lika utsatta – temat är ”pin-striping”, att måla mönster på veteranbilar. Det är första gången för alla, men när gästdomaren är Von Sven, en av världens bästa i genren, så finns inga ursäkter. Oskuld eller inte, en snyggare bil måste levereras. De två vars penselföring suger hårdast straffas nämligen med en rejäl bakläxa – bokstavligen. Att gå upp klockan 05.00 för att måla tårtor står inte högst upp på någons önskelista. - Jag gick in i det här och förväntade mig att det skulle vara ett helvete. Och det var det, suckar en av deltagarna. Kvällens elimineringstema är Black & Grey, en teknik som kräver väldigt mycket skicklighet och perfekt balans mellan ljus och mörker. Det blir inte lättare när kunderna vill ha svåra motiv som till exempel motorblock och jordglobar. Och hur sjutton ritar du en vildvittra när kunden inte har något bra material, och dessutom inte riktigt vill ha en vanlig vildvittra? Juryns Heidi Hay är bortrest och har ersatts av gästdomaren Doc Forest, legendarisk tatuerare som öppnade Sveriges första tatueringsstudio redan 1972. En av deltagarna bestämmer sig för att använda Docs ansikte till ett vikingamotiv, men frågan är om det betyder extrapoäng eller extraproblem... Avsnitt 5 av 10.
Säsong 1, Avsnitt 5: (Datum: 7 november, 2012 22:00) Att tatuera är en sak. Att måla bilar är en helt annan. Men det är inte lättare, det får våra åtta deltagare erfara i kvällens flashuppdrag. I elimineringen är det gråskalor som gäller, och att gadda utan färg kräver perfekt teknik. Den som tvingas skapa en vildvittra utan ordentligt underlag ligger risigt till, särskilt som juryn förstärkts med legendariske tatuerarveteranen Doc Forest. Efter att Nis Staack skickades hem till Malmö förra veckan så är nu åtta kvar i tävlingen. Och i kvällens flashuppdrag är alla lika utsatta – temat är ”pin-striping”, att måla mönster på veteranbilar. Det är första gången för alla, men när gästdomaren är Von Sven, en av världens bästa i genren, så finns inga ursäkter. Oskuld eller inte, en snyggare bil måste levereras. De två vars penselföring suger hårdast straffas nämligen med en rejäl bakläxa – bokstavligen. Att gå upp klockan 05.00 för att måla tårtor står inte högst upp på någons önskelista. - Jag gick in i det här och förväntade mig att det skulle vara ett helvete. Och det var det, suckar en av deltagarna. Kvällens elimineringstema är Black & Grey, en teknik som kräver väldigt mycket skicklighet och perfekt balans mellan ljus och mörker. Det blir inte lättare när kunderna vill ha svåra motiv som till exempel motorblock och jordglobar. Och hur sjutton ritar du en vildvittra när kunden inte har något bra material, och dessutom inte riktigt vill ha en vanlig vildvittra? Juryns Heidi Hay är bortrest och har ersatts av gästdomaren Doc Forest, legendarisk tatuerare som öppnade Sveriges första tatueringsstudio redan 1972. En av deltagarna bestämmer sig för att använda Docs ansikte till ett vikingamotiv, men frågan är om det betyder extrapoäng eller extraproblem... Avsnitt 5 av 10.
Säsong 1, Avsnitt 4: (Datum: 31 oktober, 2012 22:00) Veckans flashuppdrag är lika ovanligt som svårt – deltagarna ska tatuera på gammal hud. Bokstavligen. De hugade seniorkunderna vill pryda sina pensionerade kroppar med diverse pingviner och andra djur. I elimineringsuppdraget, där temat är fotorealism, får vissa det jobbigare än andra. En bil, visst. Men hur ger du kunden en rättvis bild av Råsunda? De nio som är kvar i tävlingen får i kvällens program en av sina största utmaningar. Flashuppdraget är att märka pensionärer med allt från pingviner och valar till horoskop. Och om rynkig hud inte är svårt nog – våra konstnärer måste först sälja in sig själva och sin talang till de kräsna kunderna som sedan väljer vem de vill bli gaddade av. Vilket är lättare sagt än gjort när minst en av kunderna knappt hör vad någon säger… Och att vinna flashuppdraget är viktigare än någonsin. Kvällens elimineringsuppdrag är att tatuera fotorealistiskt, och den som vinner får bestämma motiv åt alla de andra deltagarna. Och att ge fel kund till rätt konkurrent kan vara avgörande. Att tatuera en bild av en blomma eller en bil bör rimligtvis vara väldigt mycket enklare än att skapa en realistisk och korrekt bild av idrottsarenan Råsunda på en människas kropp. Men juryn är lika hård och svårläst som valfri Nobelprisvinnare. Den deltagare som är mest nöjd med sitt verk hamnar i botten av tävlingen och riskerar att skickas hem snabbare än du hinner säga ”vad kostar en svanktatuering?” Avsnitt 4 av 10.
Säsong 1, Avsnitt 3: (Datum: 24 oktober, 2012 22:00) Redan i veckans flashuppdrag höjs ribban rejält för de tio artister som fortfarande tävlar om titeln Ink Master Sverige. Uppdraget är att tatuera på svåra ställen, och killen som vill tatuera sig på könet blir genast den alla försöker slippa att jobba med. Kvällens elimineringstema är tribaler – och de varierande resultaten får juryn att ömsom gråta och skälla. Konkurrensen och svårighetsgraden ökar drastiskt redan den tredje veckan för de tio artister som fortfarande kämpar om att bli Sveriges första Ink Master. Förra veckan skickades Vector hem efter att han chockat juryn genom att vägra tatuera sin kund. Veckans flashuppdrag är att tatuera på svåra ställen och att vägra som Vector gjorde är inte aktuellt. Men det finns jobbiga ställen, och det finns JOBBIGA ställen. Deltagarna gnabbas, spelar sten sax påse och förhandlar om vem som ska få vilken kund. Och alla är överens – ingen vill tatuera den unga killen vars högsta dröm är att få en permanent pussmun på snoppen. Att hela uppdraget bara får ta tre timmar gör knappast jobbet lättare. Temat för veckans elimineringsuppdrag är de traditionella mönstertatueringar som kallas tribaler, och trots genrens skamfilade rykte är det långt mycket svårare än att bara rita några streck. En av kunderna är lika osäker som han är ung, och hans tatuerare får väldiga problem med att tillmötesgå killens krav. - Det är den värsta kund jag haft på flera år, utbrister deltagaren frustrerat. En annan kund vill ha en gaddning som symboliserar hur hon vänt sitt liv från missbruk och självmordsförsök, och resultatet får juryns Heidi Hay att börja gråta. Överlag så imponerar deltagarnas arbete på juryn, men en måste skickas hem och när de två som gjort det sämsta jobbet står framför juryn så förstår en av deltagarna ingenting. - Jag är förvirrad. För mig är det där en tribal och ändå hamnar jag i botten. Hur fan är det möjligt? Avsnitt 3 av 10.
Säsong 1, Avsnitt 2: (Datum: 17 oktober, 2012 22:00) Elva tatuerare är kvar i kampen om titeln Ink Master Sverige, där pressen på deltagarna ökar rejält redan den andra veckan. Kvällens flashuppdrag är att måla på nakna människor, och i elimineringsuppdraget måste deltagarna tatuera över gamla oönskade gaddningar med nya konstverk. Och inte nog med det - alla chockas när en av deltagarna plötsligt vägrar att ens ta fram nålarna. I första avsnittet var det Erik ”Birra” Björk som på grund av för dålig teknik fick lämna Ink Master Sverige. Men ingen går säker - juryn var mycket missnöjd med hur deltagarna presterade i förra veckans flashuppdrag och nu är det upp till bevis för de elva som är kvar i tävlingen. Denna gång är uppdraget att måla tredimensionella motiv på vitmålade nakna kroppar, ett uppdrag som är minst lika svårt som det låter. Veckans elimineringsuppdrag är ett av de svåraste en tatuerare kan råka ut för. Deltagarna ska göra varsin cover up, alltså en tatuering som ska dölja en ful och oönskad gammal tatuering men ändå vara ett snyggt konstverk i sig. Deltagarnas verk både imponerar och irriterar juryn, men mest oväntat är ändå när en av deltagarna efter mycket velande vägrar att utföra uppdraget…. Avsnitt 2 av 10. Programledare: Julia Frej, 25, från Stockholm gör programledardebut i Ink Master Sverige. Julia har ett förflutet som modell och musiker och slog igenom som ena halvan av humormusikduon ”Kakan och Julia” på SVT. Juryn: Jens Bergström, 38, är ordförande i SRT (Sveriges Registrerade Tatuerare) och har två gånger utnämnts till ”Tattoist of the year”. Jens driver ett konstgalleri och egna studion ”Heavenly Ink” i Stockholm. Heidi Hay, 47, är vice ordförande i SRT och driver studion Heidi Hay Tattoo i Göteborg. Heidi utsågs 2011 till Europas bästa kvinnliga tatuerare. Theo Jak, 45, är från Kalifornien och har jobbat över hela världen under sin 25-åriga karriär. Theo driver sedan åtta år tillbaka Infamous Studio i Stockholm. Deltagarna: Andreas Olsson, 30, Eskilstuna. Studio: Blue Lotus Tattoo Osama ”Ozzie” Odesson, 27, Älvsjö. Studio: Finest Tattoo. Emilia ”Emilia Lee” Lindberg, 29, Gävle. Studio: Custom Illusion Tattoo. Mikael Rämgård, 23, Borlänge. Studio: Fetto Tattoo. Nis Staack, 36, Malmö. Studio: Onefloordown Tattoo. Karina ”Kari Grat” Gomes, 31, Örebro. Studio: Tofu Tattoo Jacob Pedersen, 35, Helsingborg. Studio: Crooked Moon Tattoo. Malin Andersson, 23, Löddeköpinge. Studio: Heartbreak Tattoo. Victor ”Vector” Mossby, 26, Falköping. Studio: Vectorius Art. Fabio ”Fabbe” Persegani, 31, Vällingby. Studio: Circle Tattoo. Annicka ”Fröken Kaos” Westerlund, 35, Haninge. Studio: PMS Tattoo. Om programmet: I Ink Master Sverige ställer vi tolv av Sveriges mest talangfulla och lovande bläckkonstnärer mot varandra. I tio avsnitt ställs de inför allt svårare utmaningar tills alla utom en tvingats packat ner sin tatueringsmaskin. Det är ingen lek. Minsta misstag kan vanpryda en människa för livet. För i varje elimineringsuppdrag så är det riktiga tatueringar på riktiga människor som gäller. Det är inte bara äran och tatuerarhedern som står på spel. Sveriges första Ink Master vinner en hedersinbjudan till London World Tattoo Convention, ett exklusivt reportage i Z Tattoo magazine samt 150 000 kr i kontanter. Den amerikanska förlagan Ink Master med rockstjärnan Dave Navarro som programledare (Red Hot Chili Peppers, Jane´s Addiction) har under våren 2012 gjort tittarsuccé på kabelkanalen Spike och en andra säsong är redan på väg.