Rekommenderade program


Hotellräddaren

Hotellräddaren

Avsnittsbeskrivning Hotellräddaren: De driver med sina gäster. De glömmer att städa. På det lilla järnvägshotellet i Linköping är det klassiska katastrofhotellet Fawlty Towers inte bara ett skämt på TV – det är ett uttalat ideal.
¬– Micke och Susanne som driver det här hotellet är tokiga, men de tycker att de är roliga, säger Kristoffer Luczak.
Ägarna av det lilla hotellet i centrala Linköping gör det verkligen inte lätt för sina potentiella gäster. Entrén går knappt att hitta. Lamporna i rummen hänger på sned. Fåtöljen har stora fuktfläckar av okänt ursprung. Lobbyn pryds av älghuvuden och krimskrams och hela upplevelsen är murrig och mörk som natten.
– Det är som att gå mot domedagen i en lång korridor, säger Kristoffer Luczak.
Ägarna Micke och Susanne medger själva att de glömmer att fixa saker och ibland till och med att städa. Och det är ingen slump. Förebilden är det klassiska hotellet Fawlty Towers från TV-serien med samma namn. Östgötaslättens självutnämnde Basil Fawlty, ägaren Micke, drar sig inte ens för att driva med gästerna. Till och med nygifta:
– Om det är ett bröllopspar som bokat en natt. Då ger vi dem ett av de sämre rummen som inte är renoverat. Det är ett minne för livet som de tar med sig, säger Micke.
Kristoffer Luczak och hans team har ett grannlaga arbete framför sig. Framför allt, anser Kristoffer, behöver Micke och Susanne bli mindre tokiga och mer organiserade. De behöver en röd tråd, ett tydligt tema. Men det rådet faller inte i god jord hos ägaren.
– Det ska inte vara någon röd tråd. Det är ju det som är Fawlty Towers, säger Micke.
Avsnitt 8 av 8.
Datum: 5 juni, 2013 20:00
Längd: 43 minuter 2 sekunder

Avsnitt från Hotellräddaren

Säsong 1, Avsnitt 8: (Datum: 5 juni, 2013 20:00, Längd: 43 minuter 2 sekunder) De driver med sina gäster. De glömmer att städa. På det lilla järnvägshotellet i Linköping är det klassiska katastrofhotellet Fawlty Towers inte bara ett skämt på TV – det är ett uttalat ideal. ¬– Micke och Susanne som driver det här hotellet är tokiga, men de tycker att de är roliga, säger Kristoffer Luczak. Ägarna av det lilla hotellet i centrala Linköping gör det verkligen inte lätt för sina potentiella gäster. Entrén går knappt att hitta. Lamporna i rummen hänger på sned. Fåtöljen har stora fuktfläckar av okänt ursprung. Lobbyn pryds av älghuvuden och krimskrams och hela upplevelsen är murrig och mörk som natten. – Det är som att gå mot domedagen i en lång korridor, säger Kristoffer Luczak. Ägarna Micke och Susanne medger själva att de glömmer att fixa saker och ibland till och med att städa. Och det är ingen slump. Förebilden är det klassiska hotellet Fawlty Towers från TV-serien med samma namn. Östgötaslättens självutnämnde Basil Fawlty, ägaren Micke, drar sig inte ens för att driva med gästerna. Till och med nygifta: – Om det är ett bröllopspar som bokat en natt. Då ger vi dem ett av de sämre rummen som inte är renoverat. Det är ett minne för livet som de tar med sig, säger Micke. Kristoffer Luczak och hans team har ett grannlaga arbete framför sig. Framför allt, anser Kristoffer, behöver Micke och Susanne bli mindre tokiga och mer organiserade. De behöver en röd tråd, ett tydligt tema. Men det rådet faller inte i god jord hos ägaren. – Det ska inte vara någon röd tråd. Det är ju det som är Fawlty Towers, säger Micke. Avsnitt 8 av 8.
Säsong 1, Avsnitt 6: (Datum: 22 maj, 2013 20:00, Längd: 43 minuter 8 sekunder) Det skulle kunna vara paradislikt. Hotellet ligger mitt i den sörmländska idyllen och har en stor pool och en underskön utsikt. Men hotellet är svårt att hitta, poolen och huset är misskötta och allt drivs av två lika oerfarna som utarbetade hotellentusiaster. Mitt i den vackra sörmländska naturen hittar vi hotell Katrineberg. Om man är uppmärksam det vill säga, det finns inte ens en ordentlig skylt som visar var hotellet finns. När Kristoffer Luczak checkar in möts han av en kombinerad bar och reception där drinklistorna är handskrivna papperslappar. Det står snart klart att hotellägarna tagit på sig en större uppgift än de mäktar med. – Det lilla pensionatet har tagit på sig de stora skorna och vill vara ett hotell, det är det som är problemet, säger Kristoffer Luczak. Från de opersonliga rummen är utsikten fantastisk – om du inte tittar ner på det trasiga taket. Poolområdet är ovårdat och igenvuxet, och standarden är överlag lägre än vad Kristoffer Luczak väntar sig för det ganska höga priset. – Jag kom för att bo på ett hotell, betalade för ett hotell, fick ett pensionat, säger Kristoffer. Dessutom är de båda ägarna och deras enda anställda helt utarbetade. Femtontimmarsdagar är inte ovanligt och någon ork för att ta tag i problemen finns inte. Det kommer krävas en hel del möda för Kristoffer Luczak och hans team om de ska lyckas ingjuta hopp och hotellkunskaper i hotellets ägare. Avsnitt 6 av 8.
Säsong 1, Avsnitt 5: (Datum: 15 maj, 2013 20:00, Längd: 42 minuter 57 sekunder) När gästerna kliver ombord på Thomas och Sannas hotellfartyg så är högar med skrot och skräp det första de möter. Ett av problemen är att Thomas gillar att påbörja nya projekt, men inte att avsluta dem. Han bygger gärna en ny bar men hinner inte städa på däck. Bristen på fokus och struktur gör att de båda sliter nästan dygnet runt – men ändå inte hinner med den vardagliga driften. Mitt inne i Stockholm ligger fartyget där Thomas och hans dotter Anna driver hotell för ankar. Tillsammans har de drivit hotellet i tretton år, och i takt med att verksamheten vuxit så har arbetsbördan för dem båda blivit nästan omöjlig att bära. – Hade jag vetat hur mycket det var från början så är det tveksamt om jag hade gjort det, säger Thomas. Ett av grundproblemen är att Thomas gillar att starta nya och stora projekt, men inte är alls lika förtjust i att avsluta dem. Han har precis impulsbyggt en karibisk bar och påbörjat ett enormt vandrarhemsbygge under däck men hinner inte med att hålla ordning och rent. Det första som möter gästerna är högar med läskbackar, en gammal cykel, en rostig grill och annan bråte huller om buller på däck. Dessutom är rummen opersonliga och festvåningen lika festlig som en grävskopa. Hotellkonsulten Kristoffer Luczak blir förbluffad över bristen på ordning och kräver att Sanna och Thomas måste börja se hotellbåten som mer än en hobby. – Ni saknar helt och hållet struktur. Era visioner är för stora, ni är ineffektiva, säger Kristoffer. Avsnitt 5 av 8.
Säsong 1, Avsnitt 3: (Datum: 1 maj, 2013 20:00, Längd: 43 minuter 9 sekunder) Det lilla hotellet i Eskilstuna ser trevligt ut från utsidan. Problemet är bara att det inte går att hitta entrén. När hotellkonsulten Kristoffer Luzcak till slut lyckas checka in så träder han in ett tomt, stökigt och dammigt hotell. Till råga på allt så kollapsar sängen när Kristoffer väl kommer in i sin svit. Nu krävs krafttag om de orutinerade hotellägarna Therese och Jaber inte ska förlora allt de kämpat för. Hotell Eskilsgården är ett charmigt litet hotell, åtminstone på utsidan. Problemet är att det krävs ett vaket öga för att hitta ingången på baksidan av huset. Hotellet drivs av Therese och Jaber, två vänner som ingen av dem jobbat i hotellbranschen tidigare. – Han är jättetrevlig, men han har ingen aning om vad han gör. Han ler ju, men det gör min golden retriever också, säger Kristoffer Luczak Lobbyn och de tretton rummen är stökiga, och dammiga. Möblerna är slitna. Så pass slitna att när Kristoffer provsitter sängen i sin svit så kollapsar den under honom. Till råga på allt ekar rummen tomma, och det står snart klart för Hotellräddarens team att det inte räcker med att piffa till ett rum eller två för att rädda Therese och Jabers hotelldrömmar. De måste lära sig hotellbranschen från grunden – alltifrån marknadsföring till enklare saker som städning. – Det kommer göra ont, men i slutet av dagen kommer ni kanske, kanske kunna driva ett hotell, säger Kristoffer Luczak. Avsnitt 3 av 8.