Rekommenderade program


Frantzén styr upp

Frantzén styr upp

Avsnittsbeskrivning Frantzén styr upp: Sjuttonåriga Josefine i Mölndal ansvarar helt för maten när hon bor hemma hos sin pappa. Nu har hon tröttnat och överväger att flytta till mamma på heltid. Men som en sista utväg ber hon Björn Frantzén om hjälp.
–Det känns som att jag är den vuxna ibland, och pappa bara glider med.

Josefine är duktig på att laga mat och tar egna initiativ. Pappa Peter har fullt upp med att snickra på huset och Josefine säger inte ifrån. När Björn Frantzén kommer hem till familjen blir det tydligt att det handlar om två personer som inte kommunicerar med varandra. Josefine har inte berättat för sin pappa om hur jobbigt hon tycker att det är och att hon funderar på att bo mer hos sin mamma. Något som blir ett brutalt uppvaknande för Peter.

Josefine berättar att om pappa ska laga mat blir det ofta soppa på burk. Men hon behöver bra mat för att orka plugga.
–Om inte jag tar ansvar för maten så blir det ingen mat, säger Josefine.

Nu ska Björn hjälpa Peter att ta för sig mer i köket och renoveringen får vänta. Maten kommer först. Eftersom färsk fisk finns lätt tillgänglig på västkusten så blir det goda och enkla rätter baserade på torsk, räkor, havskräftor och pilgrimsmusslor.
Datum: 3 juni, 2014 20:00
Längd: 42 minuter 56 sekunder

Avsnitt från Frantzén styr upp

Säsong 1, Avsnitt 9: (Datum: 27 maj, 2014 20:00, Längd: 41 minuter 59 sekunder) Alona förlorade på kort tid sin man och sin mor och tappade alla rutiner. Sedan sorgen drabbade henne och sonen Viktor har Alona inte lyckats hitta tillbaka till sin passion för matlagning. Istället lever hon och sonen på hämtmat, och de äter inte ens tillsammans. – Jag vill ju bara krama dem och laga mat med dem och komma igång med allt. Men tufft och svårt på många sätt, säger Björn Frantzén. Alona brukade bjuda familj och vänner på stora middagar och fester. Men det har hon slutat med helt efter att hon förlorade både sin man och sin mor i cancer. Idag är Alona och hennes son Viktor ensamma kvar och lusten att laga mat har försvunnit totalt. Alla tidigare rutiner är som bortblåsta och sonen Victor kan inte minnas när han och mamma åt tillsammans senast. Alona köper färdiglagad mat på restauranger som hon och sonen äter på varsitt håll. Viktor äter helst framför datorn i sitt rum. Alona önskar att allt kunde vara annorlunda och hon vill att det ska bli som förr igen. Björn Frantzén vill väcka Alonas passion för mat till liv igen och bjuder in henne till sin lyxrestaurang. Där får hon smaka sig igenom det han bjuder på. Bland annat anklever och häst. – Jag tror hon har saknat att vara i köket faktiskt, säger Björn. Björn visar Viktor och Alona hur de på bästa sätt lagar rätten som gjorde att Björn själv bestämde sig för att bli kock: biff med bearnaisesås. Dessutom lagas hemgjorda fiskpinnar.
Säsong 1, Avsnitt 7: (Datum: 13 maj, 2014 20:00, Längd: 42 minuter 51 sekunder) Småbarnsmamman Jessica i Uppsala har precis börjat jobba efter föräldraledigheten. Det är maken Tobias tur att vara hemma med barnen. Det innebär att han behöver ta större ansvar för matlagningen. Men Tobias är helt vilsen i köket. – Det skulle vara trevligt att komma hem till färdiglagad mat som inte är halvfabrikat, säger Jessica. Tobias är inte speciellt intresserad av matlagning och för honom räcker det om han blir mätt. Jessica är orolig för vad barnen nu kommer att stoppa i sig vilket ofta leder till att hon ändå ansvarar för inköpslistor och matlagning. Björn Frantzén hälsar på hemma hos familjen för att förstå vad problemet är. Och det visar sig vara en fråga om självförtroende. Tobias inställning till mat måste ändras. Han är långsam och ointresserad. Men även Jessica måste ändra sig. Hon måste släppa sin köksmästarroll hemma. – Du måste backa lite, säger Björn. Dessutom finns det några grundläggande råvaror som paret vägrar äta. Bland annat lök, vitlök, svamp och bönor. Björn bjuder in dem till sin lyxrestaurant Frantzén i Gamla stan. Där får de provsmaka en rad små rätter utan att i förväg få veta vad dessa innehåller. Och det visar sig bli en riktig ögonöppnare... Björn lär Tobias att tillaga och smaksätta från grunden. Så småningom är Tobias redo att bjuda sin fru på en välsmakande och helt och hållet hemlagad middag.
Säsong 1, Avsnitt 6: (Datum: 6 maj, 2014 20:00, Längd: 41 minuter 45 sekunder) Strängnäsparet Johan och Johanna kan inte samarbeta i köket. Köket är Johans revir och när Johanna försöker laga mat blir hon tillrättavisad och kritiserad. Därför väntar Johanna och barnen på middag tills pappa Johan kommer hem på kvällen. Men när maten väl är klar är det inte ovanligt att något av barnen redan hunnit somna. Johan har ensam ansvar för morgonstressen med de tre barnen eftersom Johanna jobbar nattskift. Johan jobbar som lastbilschaufför och kommer inte hem förrän vid 18-tiden på kvällen. Dagarna i lastbilen bjuder på allt annat än hälsosam mat och Johans BMI-värde ligger över fetmagränsen. Läkarna vill att han ska gå ner tjugo kilo. Kosten och stressen har satt sina spår och Johanna hoppas att Björn Frantzén kan hjälpa hela familjen genom att lära dem laga sund mat. När Johan kommer hem från jobbet skulle han önska att maten redan var klar, så att barnen kan äta middag i lugn och ro. Men eftersom Johanna är helt hjälplös i köket så känner sig Johan tvungen att stressa och skynda sig hem. Oftast blir det något snabbt, halvfabrikat och ohälsosamt. – Det är ju nästan som misshandel för barnen, säger Johan. Om Johan inte börjar äta bättre riskerar han att både få körkortet indraget och förlora jobbet. Han misstänker nämligen att han lider av sömnapné. Och familjens osunda kostvanor riskerar även barnens hälsa. Björns uppdrag är att ge paret inspiration och att få Johanna och Johan att samarbeta i köket. Johan måste bli mer pedagogisk och sluta hacka och kritisera. Johanna ska klara av att laga sund mat även på egen hand. Förhoppningsvis kommer hela familjen att må bättre.
Säsong 1, Avsnitt 5: (Datum: 29 april, 2014 20:00, Längd: 42 minuter 31 sekunder) Södertäljeparet Jonna och Jari är oroade över sitt förhållande. Det har börjat knaka i fogarna då Jonnas barn avskyr bonuspappa Jaris matlagning och vägrar helt enkelt äta. Bara mammas mat duger. Jaris självförtroende i köket är sänkt till botten och han är livrädd för att misslyckas. Jari får bara sura miner och arga blickar när han bjuder på mat. Jonnas och Jaris relativt nya förhållande står på spel. Barnen avskyr bonuspappa Jaris mat och sambon instämmer i kritiken. Jari har tappat självförtroendet totalt och saknar grundläggande matlagningskunskaper. Hans rädsla för att misslyckas har gjort att han oftast värmer halvfabrikat istället. Varje vecka tvingas han hämta mat på pizzerian när barnen matvägrar. – Jag skulle önska att han aldrig lagar mat mer hemma hos oss. Jag tycker hans mat är jätteäcklig, säger elvaåriga Sanna. Björn Frantzén besöker familjen för att lista ut vad problemet är. Middagen som serveras är burkköttfärssås och ihopklumpad spaghetti. – Det här är nog den sorgligaste middagen jag sett, säger Björn. Jari är nybörjare i köket och Björn startar med att lära Jari de mest grundläggande matlagningsknepen. Sakta men säkert börjar självförtroendet och inspirationen att växa. På menyn står nu istället pulled pork, pannkakor för minstingen Kimis skull och hemgjorda köttfärsbiffar. Jari gör en resa från köpt kebabpizza till de gastronomiska grunderna salt, syra och innertemperatur.
Säsong 1, Avsnitt 4: (Datum: 22 april, 2014 20:00, Längd: 43 minuter 9 sekunder) Marta startade kollektivet i Huddinge för några år sedan och alla som bor där har konstnärliga yrken. Alla fixar sin egen mat och knuffas i köket. Och några kan inte det där med matlagning alls. – Det är kaos i kylskåpet, det är kaos i skafferierna. Det är kaos i diskmaskinen. Kaos i magen, säger Marta som även är den som bett Björn om hjälp. Marta äger huset och startade kollektivet för några år sedan. Alla har konstnärliga yrken. Skådespelaren Morten har bott där längst. Hans middag består gärna av kaffe, nöt och cigaretter. Veronika är den spröda veganen. Sebastian kan laga mat, men har gett upp. Yogaläraren Marta likaså. Henrik som även han är skådespelare kan inte det här med matlagning och äter oftast skräpmat. Något som satt sina spår då han lider av högt blodtryck. – Jag blir osäker när jag ska koka spaghetti, säger han. När Björn börjar titta närmare på kollektivets matproblem blir han förfärad av hygienen i köket. Han hittar fågelmat på matbordet, katter på köksbänkarna, smutsiga trasor, flugor, mat lämnad framme i rumstemperatur och ruttna grönsaker i kylen. Bland annat. – Jag kan inte vara i den här miljön. Jag vill ju hjälpa, men det här blir man ju bara förbannad på, säger han. Björn säger åt dem på skarpen: städa! Fimpa bohemstilen i köket. När köket är fräscht lovar Björn att lära Morten och Henrik att laga mat, samt ge hela kollektivet inspiration att börja laga goda middagar tillsammans.
Säsong 1, Avsnitt 3: (Datum: 15 april, 2014 20:00, Längd: 42 minuter 53 sekunder) Ivar är inte så intresserad av matlagning. Men nu kräver hans fru Louise, som lider av ledgångsreumatism, att han tar över huvudansvaret i köket. Ivar har aldrig lagat mat till sina barn, utan bjuder dem gärna på restaurang istället. Det beror delvis på att alla i familjen är veganer utom Ivar. Nu ska Ivar få lära sig laga mat som både han och resten av familjen kan äta. –Jag får lite skuldkänslor, säger Ivar. Ivar, Louise och deras tre döttrar delar sin tid mellan USA och Dalarö i Stockholms skärgård. Louise har ledgångsreumatism och är vegan för att hon tycker att hennes sjukdom blir bättre av den kosten. Av rädsla för att döttrarna ska ärva hennes sjukdom äter även de vegansk kost. Pappa Ivar är den ende i familjen som äter kött och han är totalt ointresserad av matlagning. Nu ska det bli ändring på det. Louise orkar inte längre ta huvudansvaret i köket och vill att Ivar ska ta över. Men Ivar lagar inte mat, och veganmat kan han definitivt inte laga. Björn Frantzén åker till Dalarö för att hjälpa familjen. Han lär Ivar att laga en het vegansk gryta och gazpacho. Dessutom visar Björn hur Ivar kan få till en perfekt köttbit på grillen. Efter femton års äktenskap ska Ivar för första gången klara av att laga mat till familjen på egen hand. –Jag tycker att det här är ett litet mirakel, säger Louise. Om Björn Frantzén: Björn Frantzén, 36 år, är ägare till Restaurang Frantzén (tidigare Frantzén/Lindeberg), som innehar två stjärnor i Michelinguiden, samt The Flying Elk i Gamla stan i Stockholm. Frantzén fick 2013 utmärkelsen Kockarnas kock och Restaurang Frantzén fick utmärkelsen Kockarnas krog. Vinnarna röstas fram av svenska stjärnkockar. Frantzén har arbetat på anrika Edsbacka krog, den första svenska krog som fick två stjärnor i Michelinguiden. Han har trestjärniga L’Arpège i Paris och en rad stjärnkrogar i England på sitt CV. Han har bland annat jobbat för Raymond Blanc, en av Storbritanniens främsta krögare och Alain Passard, en av Frankrikes främsta.
Säsong 1, Avsnitt 2: (Datum: 8 april, 2014 20:00, Längd: 43 minuter 9 sekunder) Eva-Marie i Enskede är livrädd för att misslyckas. Hon får ångest av att gå och handla och får enorm prestationsångest vid spisen. Hennes ADHD är en del av förklaringen till hennes dåliga självförtroende i köket. När hon inte värmer halvfabrikat så lagar hon pannkakor till sonen Lukas efter recept ur Nalle Puhs kokbok. –Mat ska för mig helst inte innehålla mer än tre eller fyra grejer, säger Eva-Marie. Det är Eva-Maries dotter Emelie, 20 år, som anmält henne till programmet. Hon har själv förgäves försökt lära mamman att laga mat. Eva-Marie har diagnosen ADHD och får ångest av matlagning. Björn Frantzén åker hem till familjen för att lösa problemen. Men när Eva-Marie ska försöka sig på ett recept på broccolisoppa så slutar det i totalt haveri. Redan när broccolin ska skäras i bitar kommer tårarna. Det visar sig att hon bland annat behöver lära sig att det är helt okej att misslyckas ibland. Björn bjuder in Eva-Marie till provmatlagning på en av hans restauranger: The Flying Elk i Stockholm. Där får hon se hur nya recept testas och görs om tills det blir bra. Björn inser att nyckeln för Eva-Marie stavas struktur. Med hjälp av några enkla verktyg och knep ska Eva-Marie klara av att koka sin egen broccolisoppa. Utan tårar. –De här fyra dagarna har varit värre än femton års KBT-terapi, säger hon. Om Björn Frantzén: Björn Frantzén, 36 år, är ägare till Restaurang Frantzén (tidigare Frantzén/Lindeberg), som innehar två stjärnor i Michelinguiden, samt The Flying Elk i Gamla stan i Stockholm. Frantzén fick 2013 utmärkelsen Kockarnas kock och Restaurang Frantzén fick utmärkelsen Kockarnas krog. Vinnarna röstas fram av svenska stjärnkockar. Frantzén har arbetat på anrika Edsbacka krog, den första svenska krog som fick två stjärnor i Michelinguiden. Han har trestjärniga L’Arpège i Paris och en rad stjärnkrogar i England på sitt CV. Han har bland annat jobbat för Raymond Blanc, en av Storbritanniens främsta krögare och Alain Passard, en av Frankrikes främsta.
Säsong 1, Avsnitt 1: (Datum: 1 april, 2014 20:00, Längd: 42 minuter 57 sekunder) Två stjärnor i Michelinguiden. Framröstad av Sveriges främsta kockar som Kockarnas kock 2013. Hans restaurang är rankad som en av världens absolut bästa. I vår leder stjärnkrögaren Björn Frantzén ett nytt matprogram på TV3. I ”Frantzén styr upp” undsätter han familjer som på olika sätt kört ordentligt i diket med sin vardagsmatlagning. Det finns många fällor i köket och i livet – men det finns hjälp att få. I TV3s nya matprogram Frantzén styr upp, tar Sveriges främsta kock Björn Frantzén klivet från finkrogen in i svenskarnas vardagskök. Där kommer han under säsongen att lösa en rad problem och ge massor av ny inpiration till matlagare över hela landet. I premiäravsnittet åker Frantzén till Västerås för att hjälpa ensamstående pappan Victor, 23 år, som är rädd att hans son, Elliot, 2 år, inte ska vilja bo hos honom längre. Victor är en fantastisk pappa på alla sätt utom i köket. Han kan nämligen inte laga annat än korv med bröd, tacos och köttbullar med snabbmakaroner. Problemen visar sig vara mer komplicerade än så då Elliots pappa även är orolig för att sonen är allergisk mot stenfrukter och nötter. Victor vågar inte laga mat med spår av nötter eller annat som kan riskera en allergisk reaktion. Trots att inget allergitest har gjorts och Elliot har heller aldrig visat tendenser till allergi. Frantzén åker med Victor till mataffären för att handla ingredienser till köttfärssås. Där märks tydligt hur vilsen Victor är när det gäller mat. Och när köttfärsen ska tillagas dyker Victors mamma upp. Med matlådor. –Du måste börja laga maten själv. Nu måste du växa upp och ta ditt ansvar, säger Björn Frantzén. Stjärnkocken visar hur en god köttfärssås ska tillagas. Dessutom görs en gryta med kyckling, äpple och morot. Victor får lära sig att stycka en hel kyckling. Något som han aldrig tidigare gjort. Mammas matlådor ska bli ett minne blott. –Navelsträngen ska klippas med en fet jävla häcksax, säger Victor. Om Björn Frantzén: Björn Frantzén, 36 år, är ägare till Restaurang Frantzén (tidigare Frantzén/Lindeberg), som innehar två stjärnor i Michelinguiden, samt The Flying Elk i Gamla stan i Stockholm. Frantzén fick 2013 utmärkelsen Kockarnas kock och Restaurang Frantzén fick utmärkelsen Kockarnas krog. Vinnarna röstas fram av svenska stjärnkockar. Frantzén har arbetat på anrika Edsbacka krog, den första svenska krog som fick två stjärnor i Michelinguiden. Han har trestjärniga L’Arpège i Paris och en rad stjärnkrogar i England på sitt CV. Han har bland annat jobbat för Raymond Blanc, en av Storbritanniens främsta krögare och Alain Passard, en av Frankrikes främsta.