Rekommenderade program


Frantzén styr upp

Frantzén styr upp

Avsnittsbeskrivning Frantzén styr upp: Två stjärnor i Michelinguiden. Framröstad av Sveriges främsta kockar som Kockarnas kock 2013. Hans restaurang är rankad som en av världens absolut bästa. I vår leder stjärnkrögaren Björn Frantzén ett nytt matprogram på TV3. I ”Frantzén styr upp” undsätter han familjer som på olika sätt kört ordentligt i diket med sin vardagsmatlagning.

Det finns många fällor i köket och i livet – men det finns hjälp att få. I TV3s nya matprogram Frantzén styr upp, tar Sveriges främsta kock Björn Frantzén klivet från finkrogen in i svenskarnas vardagskök. Där kommer han under säsongen att lösa en rad problem och ge massor av ny inpiration till matlagare över hela landet.

I premiäravsnittet åker Frantzén till Västerås för att hjälpa ensamstående pappan Victor, 23 år, som är rädd att hans son, Elliot, 2 år, inte ska vilja bo hos honom längre. Victor är en fantastisk pappa på alla sätt utom i köket. Han kan nämligen inte laga annat än korv med bröd, tacos och köttbullar med snabbmakaroner. Problemen visar sig vara mer komplicerade än så då Elliots pappa även är orolig för att sonen är allergisk mot stenfrukter och nötter. Victor vågar inte laga mat med spår av nötter eller annat som kan riskera en allergisk reaktion. Trots att inget allergitest har gjorts och Elliot har heller aldrig visat tendenser till allergi.

Frantzén åker med Victor till mataffären för att handla ingredienser till köttfärssås. Där märks tydligt hur vilsen Victor är när det gäller mat. Och när köttfärsen ska tillagas dyker Victors mamma upp. Med matlådor.
–Du måste börja laga maten själv. Nu måste du växa upp och ta ditt ansvar, säger Björn Frantzén.

Stjärnkocken visar hur en god köttfärssås ska tillagas. Dessutom görs en gryta med kyckling, äpple och morot. Victor får lära sig att stycka en hel kyckling. Något som han aldrig tidigare gjort. Mammas matlådor ska bli ett minne blott.
–Navelsträngen ska klippas med en fet jävla häcksax, säger Victor.

Om Björn Frantzén:
Björn Frantzén, 36 år, är ägare till Restaurang Frantzén (tidigare Frantzén/Lindeberg), som innehar två stjärnor i Michelinguiden, samt The Flying Elk i Gamla stan i Stockholm. Frantzén fick 2013 utmärkelsen Kockarnas kock och Restaurang Frantzén fick utmärkelsen Kockarnas krog. Vinnarna röstas fram av svenska stjärnkockar.

Frantzén har arbetat på anrika Edsbacka krog, den första svenska krog som fick två stjärnor i Michelinguiden. Han har trestjärniga L’Arpège i Paris och en rad stjärnkrogar i England på sitt CV. Han har bland annat jobbat för Raymond Blanc, en av Storbritanniens främsta krögare och Alain Passard, en av Frankrikes främsta.
Datum: 3 april, 2014 13:59
Längd: 42 minuter 57 sekunder

Avsnitt från Frantzén styr upp

Säsong 1, Avsnitt 1: (Datum: 3 april, 2014 13:59, Längd: 42 minuter 57 sekunder) Två stjärnor i Michelinguiden. Framröstad av Sveriges främsta kockar som Kockarnas kock 2013. Hans restaurang är rankad som en av världens absolut bästa. I vår leder stjärnkrögaren Björn Frantzén ett nytt matprogram på TV3. I ”Frantzén styr upp” undsätter han familjer som på olika sätt kört ordentligt i diket med sin vardagsmatlagning. Det finns många fällor i köket och i livet – men det finns hjälp att få. I TV3s nya matprogram Frantzén styr upp, tar Sveriges främsta kock Björn Frantzén klivet från finkrogen in i svenskarnas vardagskök. Där kommer han under säsongen att lösa en rad problem och ge massor av ny inpiration till matlagare över hela landet. I premiäravsnittet åker Frantzén till Västerås för att hjälpa ensamstående pappan Victor, 23 år, som är rädd att hans son, Elliot, 2 år, inte ska vilja bo hos honom längre. Victor är en fantastisk pappa på alla sätt utom i köket. Han kan nämligen inte laga annat än korv med bröd, tacos och köttbullar med snabbmakaroner. Problemen visar sig vara mer komplicerade än så då Elliots pappa även är orolig för att sonen är allergisk mot stenfrukter och nötter. Victor vågar inte laga mat med spår av nötter eller annat som kan riskera en allergisk reaktion. Trots att inget allergitest har gjorts och Elliot har heller aldrig visat tendenser till allergi. Frantzén åker med Victor till mataffären för att handla ingredienser till köttfärssås. Där märks tydligt hur vilsen Victor är när det gäller mat. Och när köttfärsen ska tillagas dyker Victors mamma upp. Med matlådor. –Du måste börja laga maten själv. Nu måste du växa upp och ta ditt ansvar, säger Björn Frantzén. Stjärnkocken visar hur en god köttfärssås ska tillagas. Dessutom görs en gryta med kyckling, äpple och morot. Victor får lära sig att stycka en hel kyckling. Något som han aldrig tidigare gjort. Mammas matlådor ska bli ett minne blott. –Navelsträngen ska klippas med en fet jävla häcksax, säger Victor. Om Björn Frantzén: Björn Frantzén, 36 år, är ägare till Restaurang Frantzén (tidigare Frantzén/Lindeberg), som innehar två stjärnor i Michelinguiden, samt The Flying Elk i Gamla stan i Stockholm. Frantzén fick 2013 utmärkelsen Kockarnas kock och Restaurang Frantzén fick utmärkelsen Kockarnas krog. Vinnarna röstas fram av svenska stjärnkockar. Frantzén har arbetat på anrika Edsbacka krog, den första svenska krog som fick två stjärnor i Michelinguiden. Han har trestjärniga L’Arpège i Paris och en rad stjärnkrogar i England på sitt CV. Han har bland annat jobbat för Raymond Blanc, en av Storbritanniens främsta krögare och Alain Passard, en av Frankrikes främsta.