Rekommenderade program


Efterlyst Special

Efterlyst Special

Avsnittsbeskrivning Efterlyst Special: Morden och sexvåldet verkar krypa allt längre ner i åldrarna. Sommaren 2009 blev en 16-årig pojke Sveriges yngsta sexmördare. Ett år senare blev en ung man styckmördad av tonåringar i Bollnäs. I Efterlyst special: unga brottslingar berättar Hasse Aro om vågen av grova våldsbrott där gärningsmännen har varit förbluffande unga. Vi möter anhöriga och får se polisens vallningsfilmer med gärningsmännen där brotten rekonstrueras.
Ensamvargen Niklas Eliasson från Örebro är kanske en av de mest skrämmande brottslingar vi har mött på senare år. Redan som 14-åring började han att förfölja kvinnor, ett beteende som eskalerade tills han genomförde sitt första våldtäktsförsök som 19-åring. För varje våldtäkt blev våldet allt ursinnigare och det var bara slumpen som gjorde att han inte också blev en sexmördare. Sommaren 2011 dömdes den då 23-årige Eliasson för 14 mycket råa överfall och våldtäkter i Örebro.
Vi har också sett tre hänsynslösa mord utförda av tonåringar. I Sparsör sexmördades Malin Kristiansen, 16 år, av en jämnårig pojke sommaren 2009. I Stureby i södra Stockholm blev 16-åriga Therese Johansson Rojo lockad till en skog och brutalt ihjälslagen av en jämnårig pojke sommaren 2009. Hjärnan bakom mordet var hans svartsjuka flickvän. Hösten 2010 blev Christian Larsson i Bollnäs torterad och styckmördad av två 19-åringar och en 20-åring. Mördarna filmade när de styckade Christian och skämtade om att de skulle lägga upp det på Youtube.
Datum: 18 juni, 2013 21:00
Längd: 43 minuter 7 sekunder

Avsnitt från Efterlyst Special

Säsong 2, Avsnitt 4: (Datum: 18 juni, 2013 21:00, Längd: 43 minuter 7 sekunder) Morden och sexvåldet verkar krypa allt längre ner i åldrarna. Sommaren 2009 blev en 16-årig pojke Sveriges yngsta sexmördare. Ett år senare blev en ung man styckmördad av tonåringar i Bollnäs. I Efterlyst special: unga brottslingar berättar Hasse Aro om vågen av grova våldsbrott där gärningsmännen har varit förbluffande unga. Vi möter anhöriga och får se polisens vallningsfilmer med gärningsmännen där brotten rekonstrueras. Ensamvargen Niklas Eliasson från Örebro är kanske en av de mest skrämmande brottslingar vi har mött på senare år. Redan som 14-åring började han att förfölja kvinnor, ett beteende som eskalerade tills han genomförde sitt första våldtäktsförsök som 19-åring. För varje våldtäkt blev våldet allt ursinnigare och det var bara slumpen som gjorde att han inte också blev en sexmördare. Sommaren 2011 dömdes den då 23-årige Eliasson för 14 mycket råa överfall och våldtäkter i Örebro. Vi har också sett tre hänsynslösa mord utförda av tonåringar. I Sparsör sexmördades Malin Kristiansen, 16 år, av en jämnårig pojke sommaren 2009. I Stureby i södra Stockholm blev 16-åriga Therese Johansson Rojo lockad till en skog och brutalt ihjälslagen av en jämnårig pojke sommaren 2009. Hjärnan bakom mordet var hans svartsjuka flickvän. Hösten 2010 blev Christian Larsson i Bollnäs torterad och styckmördad av två 19-åringar och en 20-åring. Mördarna filmade när de styckade Christian och skämtade om att de skulle lägga upp det på Youtube.
Säsong 2, Avsnitt 2: (Datum: 4 juni, 2013 21:00, Längd: 43 minuter 5 sekunder) Polisens piketstyrka grundades efter Norrmalmstorgsdramat 1973 och ockupationen av Västtyska ambassaden 1975, då polisen i brist på utbildning och utrustning inte kunde lösa kriserna. Idag finns piketen i Stockholm, Skåne och Västergötland. Piketpolisen har som uppgift att ingripa vid särskilt farliga och komplicerade situationer, till exempel grova rån, utpressning, kidnappning, gisslantagning, gripande av farlig person och husrannsakan med hög hotbild. - Det kan vara allt från någon som vill dö och är redo att hoppa till när vi griper en farlig person som har barrikaderat sig i en lägenhet, säger en av piketens förhandlare. De flesta av piketens insatser sker i det tysta. Styrkan utför ungefär 1700 uppdrag per år, varav 800 i Stockholms län. Deras insatser baseras på tre grundfundament: Ledning, förhandling och insatskapacitet. De menar själva att våld är den sista utvägen, målsättningen är alltid att ingen ska komma till skada vid insatserna. - Anledningen att vi har insatsförmåga är att vi ska rädda liv, säger en av piketens insatschefer. I Efterlyst special: piketen studerar vi skarpa situationer ur piketens historia där poliserna som deltog i extremt farliga situationer berättar hur och varför de agerade som de gjorde. Vi skildrar också rekryteringen av piketpoliser, som avslutas med ”hell week” då ett fåtal elitpoliser väljs ut från 130 rekryter. Dessutom möter vi deras chefer och utbildningsledare som berättar om de höga kraven på psyke, lugn, ödmjukhet och fysik. Avsnitt 2 av 2.
Säsong 2, Avsnitt 1: (Datum: 28 maj, 2013 21:00, Längd: 42 minuter 53 sekunder) Polisens piketstyrka kan sammanfattas i en kort mening: Ett vapen med uppgift att rädda liv. Men vilka är de, varför finns de och hur arbetar de? I Efterlyst special kommer du för första gången få följa med bakom kulisserna till piketpolisens hemliga verksamhet. Du kommer också att för första gången få se piketens egna filmmaterial från skarpa insatser mot bankrånare och gisslantagare. Efterlyst specials reporter Jenny Gourman-Strid har under ett antal veckor fått följa och intervjua både insatspoliser och chefer från piketen i Stockholms län. Polisens piketstyrka grundades efter Norrmalmstorgsdramat 1973 och ockupationen av Västtyska ambassaden 1975, då polisen i brist på utbildning och utrustning inte kunde lösa kriserna. Idag finns piketen i Stockholm, Skåne och Västergötland. Piketpolisen har som uppgift att ingripa vid särskilt farliga och komplicerade situationer, till exempel grova rån, utpressning, kidnappning, gisslantagning, gripande av farlig person och husrannsakan med hög hotbild. - Det kan vara allt från någon som vill dö och är redo att hoppa till när vi griper en farlig person som har barrikaderat sig i en lägenhet, säger en av piketens förhandlare. De flesta av piketens insatser sker i det tysta. Styrkan utför ungefär 1700 uppdrag per år, varav 800 i Stockholms län. Deras insatser baseras på tre grundfundament: Ledning, förhandling och insatskapacitet. De menar själva att våld är den sista utvägen, målsättningen är alltid att ingen ska komma till skada vid insatserna. - Anledningen att vi har insatsförmåga är att vi ska rädda liv, säger en av piketens insatschefer. I Efterlyst special: piketen studerar vi skarpa situationer ur piketens historia där poliserna som deltog i extremt farliga situationer berättar hur och varför de agerade som de gjorde. Vi skildrar också rekryteringen av piketpoliser, som avslutas med ”hell week” då ett fåtal elitpoliser väljs ut från 130 rekryter. Dessutom möter vi deras chefer och utbildningsledare som berättar om de höga kraven på psyke, lugn, ödmjukhet och fysik. Avsnitt 1 av 2.