Rekommenderade program


Brottskod

Brottskod

Avsnittsbeskrivning Brottskod: Avsnitt 8 av 8.
Datum: 5 mars, 2015 22:00
Längd: 43 minuter

Avsnitt från Brottskod

Säsong 1, Avsnitt 3: (Datum: 5 september, 2013 21:00, Längd: 42 minuter 53 sekunder) Polisen trodde inte sina öron när larmsamtalet kom. En helikopter höll på att landa på taket till en värdedepå i Västberga. Med militär precision sprängde sig rånarna djupt in i valven och flög därifrån med 39 miljoner kronor i kontanter. Tack vare tips från serbiska polisen kunde de svenska spanarna till sist knyta tio personer till rånet, varav sju blev dömda. I Brottskod berättar den dömde piloten och tv-mannen Alexander om varför hans DNA fanns i helikoptern och varför han är oskyldig. Värdedepårånet i Västberga i södra Stockholm blev en världsnyhet som beskrevs som en spektakulär filmscen. På amatör- och övervakningsfilmer kunde man följa hela förloppet. Med hjälp av en helikopter landade rånarna på taket och firade sig ner i depån genom ett glastak. Personalen flydde djupt in i fastigheten och låste in sig i valvet, men rånarna sprängde sig systematiskt in genom depåns säkerhetsdörrar med siktet inställt på uppräkningscentralen. Med sig hade de även vinkelslipar som de använde för att såga upp burarna med kontanterna. Samtidigt kunde inte polisens helikopter lyfta eftersom någon hade placerat ut bombattrapper vid helikopterstationen. Rånarna kunde obehindrat flyga från Västberga med 39 miljoner kronor. Helikoptern hittades senare i ett friluftsområde norr om Stockholm och tack vare tips från serbiska polisen kunde man snart knyta en välrenommerad tv-producent och pilot till helikoptern. I Brottskod berättas hela historien om det spektakulära rånet och polisens jakt på gärningsmännen. Vi träffar personal från värdedepån, poliser, åklagare och piloten Alexander. Brottskod är en serie i åtta delar av männen bakom P3 dokumentär – Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson. Sedan 2004 har svenska folket fängslats av deras radiodokumentärer om händelserna som skakade Sverige. Deras fängslande berättarröster har följt med oss i hängmattan på semestern, på långa flygresor under hektiska arbetsveckor eller bara som sällskap en vanlig vardagskväll. Nu är det dags för Fredrik och Kristofer att ta sina dokumentärer till TV-rutan.
Säsong 1, Avsnitt 2: (Datum: 29 augusti, 2013 21:00, Längd: 43 minuter 9 sekunder) Sommaren 1997 släpptes Joachim Posener från ett sexårigt fängelsestraff för grovt ekobrott. Bara några månader senare befann han sig på vild flykt uthängd för att ha plundrat investmentbolaget Trustor på hundratals miljoner. Även hans kusin Thomas Jisander och den excentriske Lord Moyne anklagades för delaktighet. Men trots att grova ekobrott begicks när bolaget bytte ägare blev aldrig någon dömd för pengarullningen i Trustor. Övertagandet av investmentbolaget Trustor var lika sinnrikt som lönsamt. Trustor hade precis fått in 895 miljoner kronor efter att ha sålt verkstadsbolaget Kantahl till Sandvik. Eftersom kvintetten som tog över Trustor hade fått kontrollen över bolaget innan Sandvikpengarna kom in på bolagets bankkonto kunde Trustors egna pengar användas för att köpa aktierna, något som är olagligt. Trustor tömdes dessutom på hundratals miljoner kronor genom att stora summor pengar betalades ut enligt olika avtal som de nya ägarna hade skrivit med varandra. Joachim Posener hängdes ut som hjärnan bakom kuppen, men hans skuld kunde aldrig prövas innan brottet preskriberades eftersom han gömde sig på okänd ort. I Brottskod berättas hela historien om hur ett bolag kunde tömmas på hundratals miljoner kronor utan att någon dömdes för ekobrott. Brottskod är en serie i åtta delar av männen bakom P3 dokumentär – Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson. Sedan 2004 har svenska folket fängslats av deras radiodokumentärer om händelserna som skakade Sverige. Deras fängslande berättarröster har följt med oss i hängmattan på semestern, på långa flygresor under hektiska arbetsveckor eller bara som sällskap en vanlig vardagskväll. Nu är det dags för Fredrik och Kristofer att ta sitt berättande till TV-rutan.
Säsong 1, Avsnitt 1: (Datum: 22 augusti, 2013 21:00, Längd: 42 minuter 57 sekunder) I premiären av Brottskod gör Liam Norberg nya avslöjanden om sin tid som yrkeskriminell. Första avsnittet handlar om Örnligan som låg bakom det största rånet i svensk kriminalhistoria. Vi får också möta poliserna som jagade Örnligan och offren som kom i deras väg. Bakom Brottskod ligger skaparna av P3 dokumentär, vars folkkära radiodokumentärer har hörts av miljontals svenskar. I början av 1990-talet greps den firade filmstjärnan och landslagsmannen Liam Norberg misstänkt för en serie värdetransportrån. Det spektakulära gripandet ägde rum i samband med filmpremiären av Sökarna där han hade en av huvudrollerna. Liam Norberg visade sig vara en av huvudmännen i den så kallade Örnligan som medierna hade döpt efter en tatuering föreställande en örn medlemmarna bar på armen. Liam Norberg var en tungt kriminell insvept i ett glamoröst sken av en typ Sverige aldrig tidigare hade haft. I Brottskod berättar Liam Norberg detaljerat om rånen, våldsdåden, polisjakten och hur han tog sig ur brottets bana. Vi möter också kriminalpolisen som ledde jakten på Örnligan och några av offren som rånades av ligan. Brottskod är en serie i åtta delar av männen bakom P3 dokumentär – Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson. Sedan 2004 har miljontals svenskar lyssnat på deras radiodokumentärer om händelserna som skakade Sverige. Deras fängslande berättarröster har följt med oss i hängmattan på semestern, på långa flygresor under hektiska arbetsveckor eller bara som sällskap en vanlig vardagskväll. Nu är det dags för Fredrik och Kristofer att ta sina dokumentärer till TV-rutan.