Rekommenderade program


Att vara

Att vara

Avsnittsbeskrivning Att vara: I tio år var hon Vänsterpartiets ledare. Hon har eldat upp 100 000 kronor för feminismens skull. Hon har fött barn i en uppmärksammad film och hon har pratat om sin alkoholism i direktsänd TV. Varför ville hon dela med sig av det mest intima i livet? Hur började hennes intresse för politik och varför brinner hon så mycket för rättvisa? 
Björn Kjellman ska testa att vara Gudrun Schyman. Och för att lyckas med sitt uppdrag behöver han komma henne nära. Björn följer med henne på jobbresa till Almedalen där han får se hur alla vill ha en bit av henne. Det var också under Almedalsveckan 2010 som hon eldade upp 100 000 kronor som ett inlägg i den feministiska debatten. Hur kommer det sig att hon brinner så mycket för rättvisa? Har det med hennes uppväxt att göra?
Gudrun fick redan vid 15 års ålder börja jobba för att bidra till familjens försörjning. Hennes pappa var alkoholist, något som gjorde att han ofta fick byta jobb.
-Det var väldigt plågsamt, säger Gudrun. 
Gudrun blev även hon alkoholist. Något som hon berättat om i direktsänd TV. Hur har relationen till hennes egna barn påverkats av detta? 
-Jag har varit vid ett vägskäl. Antingen tar jag livet av mig, eller så tror jag att det går att leva utan sprit, säger hon.
Datum: 14 december, 2013 21:35
Längd: 43 minuter 9 sekunder

Avsnitt från Att vara

Säsong 1, Avsnitt 2: (Datum: 2 november, 2013 21:35, Längd: 43 minuter 9 sekunder) Per Malte Lennart Jonsson. Plura. Frontmannen i Eldkvarn. Nu är det dags för Björn Kjellman att ta sig an den folkkäre livsnjutaren, musikern och programledaren. Björn följer med Plura på en resa från barndomens Norrköping och hela vägen in i det välkända TV-köket i Stockholm. Det blir en enorm utmaning för Björn att bli Plura. Den fysiska förvandlingen går hela vägen från gomseglet till kroppshyddan. Han har levt rockstjärnelivet med allt vad det innebär. Men han verkar finna sig i alla situationer han hamnar i. Han har ridit ut mediastormar och kommit tillbaka. Alla verkar tycka om honom. I över 40 år har Plura sjungit för oss. Men hur började allt? Hur har han hanterat motgångar, livskriser, föräldraskap med tre olika kvinnor, sorg och media? Vad bär han på för hemligheter och vad driver honom? Björn följer Plura från Norrköping till det välkända TV-köket på nedre botten centralt i Stockholm. -Det är väldigt många som tittar in faktiskt, säger Plura. Björn har ett enormt förvandlingsarbete framför sig. Imitatören Göran Gabrielsson hjälper Björn att slappna av i gomseglet och koreografen Benke hjälper honom att få till rätt klipp i steget. Den här veckan läggs extra mycket tid på den fysiska förvandlingen. -Det kommer nog vara en väldigt märklig känsla. Det vore jätteintressant om han kunde öppna ögonen på mig själv för mig själv, säger Plura.
Säsong 1, Avsnitt 1: (Datum: 26 oktober, 2013 21:30, Längd: 44 minuter 6 sekunder) Eric Saade, Plura Jonsson, Malena Ernman, Nour El Refai, Leif Mannerström, Annika Lantz, Markoolio och Gudrun Schyman. I Att vara går folkkäre skådespelaren och artisten Björn Kjellman in i rollen som några av Sveriges främsta celebriteter. Resultatet blir berörande och ärliga porträtt där intervjupersonerna öppnar upp sig på ett helt annat sätt än vi varit med om tidigare. Först ut är Eric Saade. Popstjärnan Eric Saade föddes i Kattarp utanför Helsingborg för 22 år sedan. Hans stora genombrott kom med låten Manboy i Melodifestivalen 2010. Men vem var han före genombrottet, och hur har han hanterat mediadreven och berömmelsen? Björn Kjellman gräver i Erics förflutna och ställer djupt personliga frågor. Hur var hans barndom? Hur är det att ha ett förhållande i offentligheten? Vad är sanningen bakom alla rubriker? Är han lika kaxig som pressen vill framhäva? -Media har valt sin egen bild av mig, säger Eric. En av Björns svåraste utmaningar är att göra sig själv 30 år yngre. Till sin hjälp har han bland annat imitatören Göran Gabrielsson och rutinerade koreografen Fredrik "Benke" Rydman som ska hjälpa honom få till rätt "swag". Björn iakttar, studerar rörelser, tal och klädsel. Han gör grundlig research och har en hel vägg med bilder och klipp som inspiration för att helt kunna gå in i rollen. I slutet av programmet får kändisen möta och intervjua sig själv gestaltad av Björn Kjellman.