Rekommenderade program


Antikjakten

Antikjakten

Avsnittsbeskrivning Antikjakten: Bo Bark samlar på saker från Stockholmsutställningen 1897 samt föremål kopplade till Kung Oscar II. Peder Lamm blir oerhört tänd på en byst av kungen utförd i porslinsmaterialet parian. Hemma hos Louise Lemming har klockan stannat på den första halvan av 1900-talet. Och på väggen hänger en äkta Lamm, Erik Lamm alltså. Hemma hos Lena Gullberg hänger fotografier av svenska mästare som Hans Gedda, Walter Hirsch och Christer Strömholm. Och fotokonsten är hetare än någonsin, förklarar Antikjaktens experter.
Peder Lamm blir alldeles till sig trasorna när han och Tom Österman är på hembesök hos Louise Lemming. Det är inte varje dag han får se ett verk av släktingen Erik Lamm. Men Louise har en målning med Lamms signatur föreställande en ung kvinna. I det helt retroinredda hemmet finns också en kroki av Carl Gunne.
Bysten är kritvit. De spetsiga mustascherna är intakta. Ja, bysten av Oscar II är i ett fantastiskt skick. Antikjakten är på hembesök igen, denna gång hos Bo Bark. Hans fascination för den gamle kungen är stort och han har ett eget litet museum tillägnad honom och Stockholmsutställningen 1897. Och bystens värde? Tom säger 20 000 -25 000 kronor. Billigt för ett kungahuvud kan man tycka.
Säsongens sista auktionsresa går till Roslagen och Rådmansö. Det spöregnar och vi har sällan sett Antikjaktens experter så nöjda. Regnväder är nämligen lika med fyndväder. Och nog fyndas det. Två bord, ett från art deco-perioden och ett i Karl-Johansstil, blir skörden. Tittarna kan som vanligt buda på föremålen före, under och efter programmet. Det är bara att gå in på www.tv8.se. Vinsten skänks sedan till Barncancerfonden.
Trots att fotografikonsten inte är så gammal men det finns redan fotografer som är minst lika berömda som vilken traditionell konstnär som helst. Några av de mest kända svenskarna i sammanhanget är Hans Gedda, Gunnar Smoliansky, Georg Oddner, Walter Hirsch och Christer Strömholm. Lena Gullberg har en fin samling där alla dessa fotografer är representerade. Vi får bland annat se Hans Geddas ikonografiska bild av Nelson Mandela.
Antikjakten
Vem har inte drömt om att arvegodset från mormor plötsligt ska visa sig vara värt en förmögenhet? Nog tänker en och annan att tavlan de köpt i en lumpbod för trettio kronor kan vara ett bortglömt mästerverk av någon framstående konstnär. I Antikjakten hjälper våra programledare, antikexperten Peder Lamm och värderaren Tom Österman, till att gräva fram dyrgripar ur vanliga svenskars hem. De reser genom Sverige och besöker vanligt folk i jakten på de där klenoderna ingen visste var värda något. Peder Lamm har tidigare medverkat i TV-program som Slottsliv, Otroligt antikt och Första andra tredje. Värderaren Tom Österman har arbetat på ärevördiga auktionsfirman Bukowskis i många år. Han medverkade även i TV8s TV-serie med samma namn. Nu jobbar han med nätauktionsföretaget Auctionet.com.
Avsnitt 10 av 10
Datum: 6 december, 2012 21:00
Längd: 44 minuter 6 sekunder

Avsnitt från Antikjakten

Säsong 1, Avsnitt 10: (Datum: 6 december, 2012 21:00, Längd: 44 minuter 6 sekunder) Bo Bark samlar på saker från Stockholmsutställningen 1897 samt föremål kopplade till Kung Oscar II. Peder Lamm blir oerhört tänd på en byst av kungen utförd i porslinsmaterialet parian. Hemma hos Louise Lemming har klockan stannat på den första halvan av 1900-talet. Och på väggen hänger en äkta Lamm, Erik Lamm alltså. Hemma hos Lena Gullberg hänger fotografier av svenska mästare som Hans Gedda, Walter Hirsch och Christer Strömholm. Och fotokonsten är hetare än någonsin, förklarar Antikjaktens experter. Peder Lamm blir alldeles till sig trasorna när han och Tom Österman är på hembesök hos Louise Lemming. Det är inte varje dag han får se ett verk av släktingen Erik Lamm. Men Louise har en målning med Lamms signatur föreställande en ung kvinna. I det helt retroinredda hemmet finns också en kroki av Carl Gunne. Bysten är kritvit. De spetsiga mustascherna är intakta. Ja, bysten av Oscar II är i ett fantastiskt skick. Antikjakten är på hembesök igen, denna gång hos Bo Bark. Hans fascination för den gamle kungen är stort och han har ett eget litet museum tillägnad honom och Stockholmsutställningen 1897. Och bystens värde? Tom säger 20 000 -25 000 kronor. Billigt för ett kungahuvud kan man tycka. Säsongens sista auktionsresa går till Roslagen och Rådmansö. Det spöregnar och vi har sällan sett Antikjaktens experter så nöjda. Regnväder är nämligen lika med fyndväder. Och nog fyndas det. Två bord, ett från art deco-perioden och ett i Karl-Johansstil, blir skörden. Tittarna kan som vanligt buda på föremålen före, under och efter programmet. Det är bara att gå in på www.tv8.se. Vinsten skänks sedan till Barncancerfonden. Trots att fotografikonsten inte är så gammal men det finns redan fotografer som är minst lika berömda som vilken traditionell konstnär som helst. Några av de mest kända svenskarna i sammanhanget är Hans Gedda, Gunnar Smoliansky, Georg Oddner, Walter Hirsch och Christer Strömholm. Lena Gullberg har en fin samling där alla dessa fotografer är representerade. Vi får bland annat se Hans Geddas ikonografiska bild av Nelson Mandela. Antikjakten Vem har inte drömt om att arvegodset från mormor plötsligt ska visa sig vara värt en förmögenhet? Nog tänker en och annan att tavlan de köpt i en lumpbod för trettio kronor kan vara ett bortglömt mästerverk av någon framstående konstnär. I Antikjakten hjälper våra programledare, antikexperten Peder Lamm och värderaren Tom Österman, till att gräva fram dyrgripar ur vanliga svenskars hem. De reser genom Sverige och besöker vanligt folk i jakten på de där klenoderna ingen visste var värda något. Peder Lamm har tidigare medverkat i TV-program som Slottsliv, Otroligt antikt och Första andra tredje. Värderaren Tom Österman har arbetat på ärevördiga auktionsfirman Bukowskis i många år. Han medverkade även i TV8s TV-serie med samma namn. Nu jobbar han med nätauktionsföretaget Auctionet.com. Avsnitt 10 av 10
Säsong 1, Avsnitt 9: (Datum: 29 november, 2012 21:00, Längd: 43 minuter 44 sekunder) På en auktion kan lite vad som helst dyka upp till försäljning. Våra experter i Antikjakten blir exempelvis glatt överraskade när det visar sig att en glasdildo ingår bland föremålen i en så kallad fyndlåda. De får även med sig ett verk av Nils ”Björnjägaren” Rundgren. Tom och Peder går som vanligt på hembesök hos samlare och antikvitetsentusiaster. Denna vecka stöter de på ett tusental korkskruvar, en akvarell av Egron Lundgren, sju mandarinknoppar samt ett par mystiska amforor. Lena Stensgård i Strängnäs ärvde en fin akvarell signerad Egron Lundgren av sin mamma. Lundgren har kallats det svenska akvarellmåleriets fader. Verket Lena Stensgård äger föreställer en vacker indisk kvinna. Inget konstigt motiv med tanke på att Lundgren periodvis bodde just i Indien. Tom och Peder kan inte riktigt komma överens om värderingen men landar på att 30 000 kronor borde vara ett bra utropspris på en auktion. När de kliver in på Leby loge, i Julita, vet de inte vad som väntar dem. De får med sig en mängd föremål. Bland annat ropar de in en fåtölj i stålrör och skinn från 1960-talet. Men det som får herrarna att dra mest på smilbanden är en dildo i glas. Tittarna kan som vanligt buda på alla föremålen före, under och efter programmet. Det är bara att gå in på www.tv8.se. Vinsten skänks sedan till Barncancerfonden. När Fredrik Åström var 12 år började han samla på korkskruvar. Nu är vinkällaren i hemmet utanför Katrineholm smyckat med ett tusental varianter. Dessutom får Tom och Peder smaka på en champagne från 1907 som spenderat åtskilliga år på botten av Finska viken. Ett par ärvda amforor har förbryllat ägaren, Per-Arne Rosén. Men med Antikjakten i huset kommer lösningen på härkomst och upphovsman snabbt. Även Elisabeth Hult har arvegods hemma. I hennes fall handlar det om mandarinknoppar. Denna typ av knopp satt ovanpå kinesiska ämbetsmäns hattar förr i världen. Men är de där sju knopparna något värda? Antikjakten Vem har inte drömt om att arvegodset från mormor plötsligt ska visa sig vara värt en förmögenhet? Nog tänker en och annan att tavlan de köpt i en lumpbod för trettio kronor kan vara ett bortglömt mästerverk av någon framstående konstnär. I Antikjakten hjälper våra programledare, antikexperten Peder Lamm och värderaren Tom Österman, till att gräva fram dyrgripar ur vanliga svenskars hem. De reser genom Sverige och besöker vanligt folk i jakten på de där klenoderna ingen visste var värda något. Peder Lamm har tidigare medverkat i TV-program som Slottsliv, Otroligt antikt och Första andra tredje. Värderaren Tom Österman har arbetat på ärevördiga auktionsfirman Bukowskis i många år. Han medverkade även i TV8s TV-serie med samma namn. Nu jobbar han med nätauktionsföretaget Auctionet.com. Avsnitt 9 av 10
Säsong 1, Avsnitt 8: (Datum: 22 november, 2012 21:00, Längd: 43 minuter 51 sekunder) Nog för att det är viktigt att ta hand om djur på ett bra vis. Men få går så långt som Björn Larsson på Billa gård utanför Linköping. I hans stall har hästarna sällskap av guldinramade speglar, barockmöbler, trevlig konst och andra värdefulla föremål. Emelie Forsell är även hon från Linköping. I hennes hem kommer inget över tröskeln som inte är tillverkat på 1950-talet. Veckans Antikjakt går på hembesök i Östergötland och fyndar på auktion i Västervik. Tom Österman och Peder Lamm ropar in en akvarell av Harald Wiberg och några Orreforsskålar ur Sven Palmqvists Fuga-serie. De hittar även en orientalisk flintlåspistol med vacker koralldekor samt en elektrisk vibrator med oklart användningsområde. Peder och Tom ingår även ett vad. Förloraren tvingas promenera hem från auktionen. Tittarna kan som vanligt buda på före, under och efter programmet. Det är bara att gå in på www.tv8.se. Vinsten skänks sedan till Barncancerfonden. Tre stopp i Linköping ger tre intressanta upplevelser för Antikjaktens experter. Hemma hos Emelie Forsell lever 1950-talet vidare. En jukebox i ett hörn visar sig vara en dyrgrip värd 50 000 till 60 000. Björn Larsson missunnar inte sina hästar någonting. Klart att stallet ska inredas med antikviteter. Där står bland annat en spansk barockstol som han köpt för 350 kronor. Tom Österman tror att den kan inbringa mellan 5 000 och 10 000 på en auktion. Och hos Klara Milton får herrar Lamm och Österman beskåda En gustaviansk barnstol från 1770-talet. En riktig raritet med andra ord. Antikjakten Vem har inte drömt om att arvegodset från mormor plötsligt ska visa sig vara värt en förmögenhet? Nog tänker en och annan att tavlan de köpt i en lumpbod för trettio kronor kan vara ett bortglömt mästerverk av någon framstående konstnär. I Antikjakten hjälper våra programledare, antikexperten Peder Lamm och värderaren Tom Österman, till att gräva fram dyrgripar ur vanliga svenskars hem. De reser genom Sverige och besöker vanligt folk i jakten på de där klenoderna ingen visste var värda något. Peder Lamm har tidigare medverkat i TV-program som Slottsliv, Otroligt antikt och Första andra tredje. Värderaren Tom Österman har arbetat på ärevördiga auktionsfirman Bukowskis i många år. Han medverkade även i TV8s TV-serie med samma namn. Nu jobbar han med nätauktionsföretaget Auctionet.com. Avsnitt 7 av 10
Säsong 1, Avsnitt 7: (Datum: 15 november, 2012 21:00, Längd: 43 minuter 51 sekunder) Etsningar kan vara ett bra alternativ för den som ska bygga upp en konstsamling. I Råsunda träffar Antikjakten samlaren Peter som har några grafiska blad av supersurrealisten Salvador Dalí. Hemma hos Charlotta Liljefors får Peder Lamm smeka farfadern Bruno Liljefors staffli. Hos far och dotter Hammerskog får Peder och kompanjonen Tom Österman sedan se en imponerande samling föremål från Kockums emaljverk. Salvador Dalí är tveklöst en av världens mest kända konstnärer. Förutom de ungefär 1 500 oljemålningarna han producerade under sin livstid cirkulerar det i runda slängar 10 000 grafiska blad med hans namnteckning på marknaden. En del av dem har ett hyfsat värde medan andra har tillverkats av rufflare och bedragare. Hos Peter i Råsunda hänger två etsningar som Peder och Tom tar sig en titt på. Antikjaktens ciceroner förklarar också att man kan få bra konst för liten peng om man köper just etsningar. Bruno Liljefors är tveklöst en av Sveriges mest kända konstnärer. Hemma hos barnbarnet Charlotta Liljefors finns det unika skisser, en påbörjad men ofärdig målning och mästarens staffli. Peder blir så till sig att han inte kan låta bli att smeka Liljefors staffli lite grann. På auktionen i Lövstabruk hittar Tom och Peder ett tjusigt 1700-talsbord. De ropar även in en salladsskål i trä med bestick, i dansk design. Dessa föremål kan tittarna som vanligt buda på före, under och efter programmet. Det är bara att gå in på www.tv8.se. Vinsten skänks sedan till Barncancerfonden. Rune Hammerskog har samlat på föremål från Kockums emaljverk i många, många år. Nu fortsätter dottern Paula att förädla samlingen. Den är stor och omfattande. Några skålar signerade Arne Erker ådrar sig våra experters intresse. Tom Österman träffar Cecilia Önfelt som vill visa en sybaron i elfenben. Herr Österman förklarar vad som gäller när man ska sälja saker i elfenben. Reglerna i detta sammanhang är mycket strikta. Antikjakten Vem har inte drömt om att arvegodset från mormor plötsligt ska visa sig vara värt en förmögenhet? Nog tänker en och annan att tavlan de köpt i en lumpbod för trettio kronor kan vara ett bortglömt mästerverk av någon framstående konstnär. I Antikjakten hjälper våra programledare, antikexperten Peder Lamm och värderaren Tom Österman, till att gräva fram dyrgripar ur vanliga svenskars hem. De reser genom Sverige och besöker vanligt folk i jakten på de där klenoderna ingen visste var värda något. Peder Lamm har tidigare medverkat i TV-program som Slottsliv, Otroligt antikt och Första andra tredje. Värderaren Tom Österman har arbetat på ärevördiga auktionsfirman Bukowskis i många år. Han medverkade även i TV8s TV-serie med samma namn. Nu jobbar han med nätauktionsföretaget Auctionet.com. Avsnitt 7 av 10
Säsong 1, Avsnitt 6: (Datum: 8 november, 2012 21:00) Att Tom Österman och Peder Lamm vet vad de gör har redan visat sig under de inledande episoderna av Antikjakten. I avsnitt två inköptes en italiensk akvarell för 1 600 kronor på auktion. Och den såldes för 44 000 på TV8s hemsida. Den här gången har de fyndat på en Rörstrandsauktion i Lidköping. När de ändå är i Lidköping hälsar de också på hos Victoria på Läckö Kungsgård. I Skövde träffar de Briofantasten Arne och så får de se en gedigen samling linne hos Ingeborg i Vara. Man behöver inte vara auktionsexpert för att hitta prisvärda saker på auktion. Detta får vi lära oss av Peder och Tom. Går man på samlarauktion för porslin, som de gör i Lidköping, kan man fynda bland målningarna till exempel. Detta gör en kvinna påpassligt och hon ropar in en Peter Dahl-tavla för 18 000. Antikjaktens experter värderar den till det dubbla. Själva får de med sig ett fat signerat Kerstin Hörnlund och en vas designad av Gösta Grähs. Dessa föremål kan tittarna som vanligt buda på före, under och efter programmet. Det är bara att gå in på www.tv8.se. Vinsten skänks sedan till Barncancerfonden. Gamla textilier är också rena fynden för det mesta. Ingeborg i Vara samlar på handdukar, dukar, lakan och servetter, gärna i linne. Här får vi veta att man kan få ett dussin finfina kökshanddukar för 200 kronor, en ren spottstyver med tanke på kvalitén. För sju år sedan fick Arne i Skövde barnbarn. Han köpte då en klassisk träleksak från Brio till den nya familjemedlemmen. Det blev startskottet på en samlarvurm som nu resulterat i att Arne har över 500 olika Brioleksaker i hemmet. En av de mer speciella är en trähäst från 1907 som fortfarande ligger i sin originalförpackning. På Läckö Kungsgård får Victoria hembesök av Antikjakten. Hon vill visa upp en tjusig urna som funnits i familjen länge. Den är så klart från Rörstrand. Antikjakten Vem har inte drömt om att arvegodset från mormor plötsligt ska visa sig vara värt en förmögenhet? Nog tänker en och annan att tavlan de köpt i en lumpbod för trettio kronor kan vara ett bortglömt mästerverk av någon framstående konstnär. I Antikjakten hjälper våra programledare, antikexperten Peder Lamm och värderaren Tom Österman, till att gräva fram dyrgripar ur vanliga svenskars hem. De reser genom Sverige och besöker vanligt folk i jakten på de där klenoderna ingen visste var värda något. Peder Lamm har tidigare medverkat i TV-program som Slottsliv, Otroligt antikt och Första andra tredje. Värderaren Tom Österman har arbetat på ärevördiga auktionsfirman Bukowskis i många år. Han medverkade även i TV8s TV-serie med samma namn. Nu jobbar han med nätauktionsföretaget Auctionet.com. Avsnitt 6 av 10
Säsong 1, Avsnitt 5: (Datum: 1 november, 2012 21:00) När Per Dahlberg fyllde 40 sa han upp sig från sitt jobb som bankchef i Danmark och flyttade till Kalmar för att bygga kakelugnar. Nu har han 19 stycken hemma, en av dessa är värd en kvarts miljon. Bo och Ingrid Bergman Svensson i Mörbylånga har en garderobsdörr signerad av Yrjö Edelmann samt en unik målning av glaskonstnären Simon Gate. Och så avslöjar Antikjakten den bistra sanningen för Henrik i Borgholm om hans bidjarmatta. Alla har drömmar, få förverkligar dem. Per Dahlberg har närt en passion för kakelugnar sedan han var liten. Men det tog honom 40 år att förverkliga drömmen. Ett lukrativt jobb i finanssektorn kom i vägen. Idag ägnar han sig likväl åt sitt stora intresse. Per Dahlberg slutade som chef på sin bank och flyttade till Småland. Och nu har han en samling av yppersta kvalitet i sitt hus i Kalmar. När han blev kakelugnsmakare hade de inte fått sin renässans ännu. Då kunde man köpa en kakelugn billigt. Nu kan de kosta flera hundra tusen. Den mest exklusiva i Pers samling är från 1700-talet och har ett värde på 250 000 kronor. På Bo Pensionat har mången Ölandskonstnär huserat. De som samlades där ingick i den så kallade Vicklebyskolan. Ölänningen Lars P. Merkel visar upp en samling för Peder Lamm och Tom Österman där Carl Rydh, Arthur Percy och William Nordling så klart är representerade. De är ju de mest kända namnen i sammanhanget. Att köpa äkta mattor är inte lätt. Peder Lamm konstaterar detta samtidigt som han inspekterar en bidjarmatta hemma hos Henrik i Borgholm. Han har köpt mattan som en investering. Kanske inte en helt klok strategi. Paret Bergman Svensson är bekant med kända konstnären Yrjö Edelmann. Han har till och med signerat en garderobsdörr i deras hem. Sådant ser man inte ofta. Peder och Tom går som vanligt på auktion. Denna gång hamnar de på Binga gård. De fyndar ett gammalt getingbo och en oljemålning från sent 1600-tal med Sankt Dominikus som motiv. Dessa föremål kan tittarna som vanligt buda på före, under och efter programmet. Det är bara att gå in på www.tv8.se. Vinsten skänks sedan till Barncancerfonden. Antikjakten Vem har inte drömt om att arvegodset från mormor plötsligt ska visa sig vara värt en förmögenhet? Nog tänker en och annan att tavlan de köpt i en lumpbod för trettio kronor kan vara ett bortglömt mästerverk av någon framstående konstnär. I Antikjakten hjälper våra programledare, antikexperten Peder Lamm och värderaren Tom Österman, till att gräva fram dyrgripar ur vanliga svenskars hem. De reser genom Sverige och besöker vanligt folk i jakten på de där klenoderna ingen visste var värda något. Peder Lamm har tidigare medverkat i TV-program som Slottsliv, Otroligt antikt och Första andra tredje. Värderaren Tom Österman har arbetat på ärevördiga auktionsfirman Bukowskis i många år. Han medverkade även i TV8s TV-serie med samma namn. Nu jobbar han med nätauktionsföretaget Auctionet.com. Avsnitt 5 av 10
Säsong 1, Avsnitt 5: (Datum: 1 november, 2012 21:00) När Per Dahlberg fyllde 40 sa han upp sig från sitt jobb som bankchef i Danmark och flyttade till Kalmar för att bygga kakelugnar. Nu har han 19 stycken hemma, en av dessa är värd en kvarts miljon. Bo och Ingrid Bergman Svensson i Mörbylånga har en garderobsdörr signerad av Yrjö Edelmann samt en unik målning av glaskonstnären Simon Gate. Och så avslöjar Antikjakten den bistra sanningen för Henrik i Borgholm om hans bidjarmatta. Alla har drömmar, få förverkligar dem. Per Dahlberg har närt en passion för kakelugnar sedan han var liten. Men det tog honom 40 år att förverkliga drömmen. Ett lukrativt jobb i finanssektorn kom i vägen. Idag ägnar han sig likväl åt sitt stora intresse. Per Dahlberg slutade som chef på sin bank och flyttade till Småland. Och nu har han en samling av yppersta kvalitet i sitt hus i Kalmar. När han blev kakelugnsmakare hade de inte fått sin renässans ännu. Då kunde man köpa en kakelugn billigt. Nu kan de kosta flera hundra tusen. Den mest exklusiva i Pers samling är från 1700-talet och har ett värde på 250 000 kronor. På Bo Pensionat har mången Ölandskonstnär huserat. De som samlades där ingick i den så kallade Vicklebyskolan. Ölänningen Lars P. Merkel visar upp en samling för Peder Lamm och Tom Österman där Carl Rydh, Arthur Percy och William Nordling så klart är representerade. De är ju de mest kända namnen i sammanhanget. Att köpa äkta mattor är inte lätt. Peder Lamm konstaterar detta samtidigt som han inspekterar en bidjarmatta hemma hos Henrik i Borgholm. Han har köpt mattan som en investering. Kanske inte en helt klok strategi. Paret Bergman Svensson är bekant med kända konstnären Yrjö Edelmann. Han har till och med signerat en garderobsdörr i deras hem. Sådant ser man inte ofta. Peder och Tom går som vanligt på auktion. Denna gång hamnar de på Binga gård. De fyndar ett gammalt getingbo och en oljemålning från sent 1600-tal med Sankt Dominikus som motiv. Dessa föremål kan tittarna som vanligt buda på före, under och efter programmet. Det är bara att gå in på www.tv8.se. Vinsten skänks sedan till Barncancerfonden. Antikjakten Vem har inte drömt om att arvegodset från mormor plötsligt ska visa sig vara värt en förmögenhet? Nog tänker en och annan att tavlan de köpt i en lumpbod för trettio kronor kan vara ett bortglömt mästerverk av någon framstående konstnär. I Antikjakten hjälper våra programledare, antikexperten Peder Lamm och värderaren Tom Österman, till att gräva fram dyrgripar ur vanliga svenskars hem. De reser genom Sverige och besöker vanligt folk i jakten på de där klenoderna ingen visste var värda något. Peder Lamm har tidigare medverkat i TV-program som Slottsliv, Otroligt antikt och Första andra tredje. Värderaren Tom Österman har arbetat på ärevördiga auktionsfirman Bukowskis i många år. Han medverkade även i TV8s TV-serie med samma namn. Nu jobbar han med nätauktionsföretaget Auctionet.com. Avsnitt 5 av 10